SRAMNI "AVAZOVI" DETALJI IZ ŽIVOTA RADOVANA KARADŽIĆA Preda mnom ga je zlostavljala vlastita žena, štiklom mu je...

Tekst pod nazivom "Od psihijatra kojeg je maltretirala supruga do ratnog zločinca" obiluje brojnim spornim detaljima.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, Foto: EPA/Miloš Vukadinović

Portal "Avaz" koji godinama postavlja Srbiju u negativan kontekst i vodi orkestriranu kampanju usmerenu protiv srpskih interesa u Bosni i Hercegovini, izneo je juče, uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću, sramne navode o prvom predsedniku Republike Srpske.

 

List je rezimirao Karadžičevu biografiju i krajnje neprofesionalno, oslanjajući se na izjave neproverenih svedoka, u nju uvrstio detalje iz njegovog privatnog života zasnovane na netačnim informacijama, sve u cilju diskreditovanja bivšeg predsednika RS i prebacivanja odgovornosti za rat na prostorima bivše SFRJ u "tuđe dvorište".

Kako pomenuti portal u svom tekstu pod nazivom "Od psihijatra kojeg je maltretirala supruga do ratnog zločinca" navodi, nakon druge godine studija Karadžić se oženio koleginicom s fakulteta Ljiljanom Zelen. Ćerku Sonju dobili su 1967, a nakon šest godina i sina Aleksandra, što su tačni navodi, ali svedočenje koje se dalje pojavljuje u tekstu je krajnje opskurno.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, Foto: EPA/YVES HERMAN

Portal navodi da "nije tajna da je Ljiljana na Radovana imala izuzetan uticaj" i kako su njegovi nekadašnji bliski prijatelji svojevremeno tvrdili da je "ona barem 50 posto odgovorna što je on najtraženiji haški optuženik".

Njegov nekadašnji prijatelj i sarajevski profesor i knjiženik Marko Vešović ranije je za „Avaz“ govorio kako je Ljiljana svog muža i maltretirala. Prepričao je za istoimeni list i Karadžićev razgovor s nekim od komandanata.

- Kaže komandant Karadžiću: “Neće Srbi da uzmu puške.“ A on njemu odgovara: “Pa streljaj ih, pi*ka im materina!“ Ja to nikada neću zaboraviti. Kako može onaj mlakonja kojeg je zlostavljala vlastita žena, ne samo preda mnom nego ga je pred desetinama njegovih prijatelja udarala štiklom u nogu, kako se taj mlakonja preobrazio odjedanput u čoveka koji kaže: “Streljaj ga” - govorio je navodno Vešović, svedok osmišljen kako bi se diskreditovali srpski interesi u BiH i zapakovala priča koja se uklapa u politiku crno-belog konteksta u kojoj su jedni krivi i agresori, a drugi žrtve.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, Foto: Profimedia

S druge strane, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžića "prilično arogantna i cinična i deo ravnanja računa među ranijim presudama Haškog tribunala".

Dodik je istakao da je misija Haškog tribunala bila da obezbedi pomirenje, ali da je sada došlo do toga da je ono još neizvesnije i gotovo nemoguće.

Istakao je da Republika Srpska već dugo nema poverenja u Haški tribunal, a potvrda toga jeste i kazna doživotnog zatvora za prvog predsednika Republike Srpske.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi