Radovan Karadžić
AP
Radovan Karadžić

EPA/Miloš Vukadinović

Radovan Karadžić, Foto: EPA/Miloš Vukadinović

Portal "Avaz" koji godinama postavlja Srbiju u negativan kontekst i vodi orkestriranu kampanju usmerenu protiv srpskih interesa u Bosni i Hercegovini, izneo je juče, uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću, sramne navode o prvom predsedniku Republike Srpske.

Pročitajte još:

 

List je rezimirao Karadžičevu biografiju i krajnje neprofesionalno, oslanjajući se na izjave neproverenih svedoka, u nju uvrstio detalje iz njegovog privatnog života zasnovane na netačnim informacijama, sve u cilju diskreditovanja bivšeg predsednika RS i prebacivanja odgovornosti za rat na prostorima bivše SFRJ u "tuđe dvorište".

Kako pomenuti portal u svom tekstu pod nazivom "Od psihijatra kojeg je maltretirala supruga do ratnog zločinca" navodi, nakon druge godine studija Karadžić se oženio koleginicom s fakulteta Ljiljanom Zelen. Ćerku Sonju dobili su 1967, a nakon šest godina i sina Aleksandra, što su tačni navodi, ali svedočenje koje se dalje pojavljuje u tekstu je krajnje opskurno.

Radovan Karadžić

EPA/YVES HERMAN

Radovan Karadžić, Foto: EPA/YVES HERMAN

Portal navodi da "nije tajna da je Ljiljana na Radovana imala izuzetan uticaj" i kako su njegovi nekadašnji bliski prijatelji svojevremeno tvrdili da je "ona barem 50 posto odgovorna što je on najtraženiji haški optuženik".

- Kaže komandant Karadžiću: “Neće Srbi da uzmu puške.“ A on njemu odgovara: “Pa streljaj ih, pi*ka im materina!“ Ja to nikada neću zaboraviti. Kako može onaj mlakonja kojeg je zlostavljala vlastita žena, ne samo preda mnom nego ga je pred desetinama njegovih prijatelja udarala štiklom u nogu, kako se taj mlakonja preobrazio odjedanput u čoveka koji kaže: “Streljaj ga” - govorio je navodno Vešović, svedok osmišljen kako bi se diskreditovali srpski interesi u BiH i zapakovala priča koja se uklapa u politiku crno-belog konteksta u kojoj su jedni krivi i agresori, a drugi žrtve.

Radovan Karadžić

Profimedia

Radovan Karadžić, Foto: Profimedia

S druge strane, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžića "prilično arogantna i cinična i deo ravnanja računa među ranijim presudama Haškog tribunala".