Predrag Kon
Printscreen
Predrag Kon

Printscreen

Predrag Kon, Foto: Printscreen

- Uspeli smo da zaravnimo krivu ovim merama koje su na snazi. Ono što treba da naglasiti, prvi put se sprovode samo ove mere. Opadanje broja ide polako i verovatno će duže trajati, više se ne usuđujem da kažem koliko. Utisak je da ćemo stalno imati ovakve situacije, da će opadati, pa dalje zavisi u zavisnosti od ponašanja. Polazak u školu je značajan epidemiološki događaj - ocenio je Kon gostujući na "TV Prva".

On je naveo, što se tiče polaska u školu da mora da dođe do razređenja u učionicama.

- Prvaci ne mogu da se socijalizuju drugačije nego da idu u školu. Prioritet odlaska u školu imaju đaci do četvrtog razreda. Onlajn takođe može da se podrži. Ako neko ima tegobe svakako neće ići u školu tu nastupa onlajn - rekao je Kon.

Pročitajte još:

Kako je naveo deca imaju lakšu kliničku sliku i nema opipljivog razloga zašto bi lakše ili teže prenosili virus.

- Bile su informacije da ređe prenose, ali one nisu opstale, dakle jesu prenosioci - rekao je Kon.

Na pitanje zašto je zabrana rada lokala od 23 sata, Kon objašnjava da je promena ponašanja posle tog vremena, u kasnim večernjim satima.

- Virus je, verovatno, isti i pre par meseci i sada, i reakcija organizma je ista, ali je cirkulacija virusa sada veća. Čim imate više nosioca virusa u populaciji, teže je obezbediti da se kriva spusti. Ako mladi ne počnu da privataju mere, onda će i stariji biti ugroženi, jer će virus naći put do starijih preko onih koji ne znaju da su ugroženi. Taj put je poznat. Čim je dužina trajanja bolesti veća, veća je i mogućnot da budu posledice - upozorava Kon.

- Ovaj virus nema sezonu, to više nema dileme - rekao je zabrinuti Kon.

Oni koji ponovo dobiju infekciju, znači ili da se imunitet nije razvio, ili da se virus bio dobro sakrio u organizmu, te da nije u potpunosti bio suzbijen.

- Negativan PCR ne znači da neko nema infekciju. Ne leči se PCR test, nego pacijent. I sada ima negativnih u bolnici - izričit je Kon.

Test na koronu

Alo.rs/Nenad Vujanović

Test na koronu, Foto: Alo.rs/Nenad Vujanović

Što se bazena tiče, voda nije dokazana kao put prenosa, sve zavisi koliko je kupača, ako je 4 kvadrata po kupaču, to je isto kao i izvan bazena.

- Svakako je prisustvo i u bilo kojim javnim prostorima rizik, onaj ko ide, prihvata taj rizik i trudi se da ga smanji. Isto važi i za reke i jezera i za more. Može čovek da se ponaša tako da bude van rizika - jasan je Kon.

Do pojave vakcine nam ostaju maske, shvatanje situacije i nikako opuštanje, poručio je Kon.

- Ovo je težak izazov za zdravstveni sistem i zdravstvene radnike. Moraće da izdrže, kao što svako od nas mora da izdrži. Sve ostalo možemo da razumemo - rekao je Kon.

Na pitanje kako izgledaju sastanci Kriznog štaba, da li su članovi jedinstvenog stava Kon odgovara da je komunikacija telefonom svakodnevna.

- Mi imamo svakodnevnu komunikaciju, i tako prolazimo tačke dnevnog rada. Medicinski deo se sastane pre sastanka Kriznog štaba. Kada se donosi odluka, svi imamo jedinstven stav - objasnio je Kon.

Pročitajte još: