Darija Kisić
Tanjug
Darija Kisić

Tanjug

Darija Kisić, Foto: Tanjug

"Želim da naznačim da je vakcinacija bitna, jer ako je značajan procenat nas imun i ako to postignemo vakcinom, činimo barijeru za dalje širenje infekcije. Onda virusu postepeno slabi virulencija", istakla je Kisić Tepavčević za televiziju Pink i dodala da ne bi ulazila u polemike sa protivnicima vakcinacije.

"Pričati o tome koji procenat ne bi prihvatio vakcinaciju je nešto besmisleno. Pored pandemije vidimo da se susrećemo i sa ''infodemijom'', koja ugrožava živote. One su ipak u manjini i vreme ih je demantovalo. Jer, pokazalo se da smo nemoćni pred virusom kada vakcine nema", poručila je ona.

Suština je, kaže, podići kolektivni imunitet iznad nivoa koji će da dozvoli epidemijsko širenje bolesti.

"Stepen patogenosti virusa nije njegova nepromenljiva osobina. Ona se menja. Upravo je organizam koji je na njega otporan najnepovoljnija sredina", kategorična je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je ne tako davno bila na snazi epidemija malih boginja i gde je bilo 15 žrtava i preko 6.000 obolelih, što je, kako je kazala, zaista strašno u 21. veku.

"I to zato što je obuhvat vakcinisanja bio ispod zahtevanog", zaključila je Kisić Tepavčević.

Pročitajte:

Komentari (1)

Frajla

16.11.2020 11:52

Poštovana doktorko, Vi, kao i svi ostali, znači mi koji smo vakcinisani i zaštićeni nemamo potrebu za strahom od ljudi koji nisu vakcinisani, jer su upravo oni rizik za sebe!