Riblji restoran, restoran
Shutterstock
Riblji restoran, restoran

Shutterstock

Riblji restoran, restoran, Foto: Shutterstock

Međutim, postoji i preporuka kako će gosti morati da se ponašaju i koje barijere će morati da prođu ako žele da se goste. Evo mera koje su pojedini veliki ugostitelji već dobili.

GOSTI:

1. Gost mora da prođe kroz podnu dezo barijeru (može da bude, vlažna Ili suva)

2. Za gosta na ulazu (i u baštu i u unutrašnjost objekta; ukoliko ulaze gosti u toalet a sede napolju) mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola/gel, prskalica ručna, vlažne maramice

3. U zatvorenom prostoru na 1 gosta 3,5m2 i jedno sedeće mesto, na otvorenom na 1 gosta 2,5m2 i jedno sedeće mesto ( do sada po zakonu je gost na 1,5m2)

4. Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku, jedno sredstvo za 4 prs. / gel, prskalica ručna, vlažne maramice/ sve na bazi alkohola

5. U toaletima za goste poželjno je da stoje beskontaktni dozer za ruke i ubruse

6. Ne treba da imaji rukavice i maske jer piju pića ili jedu....a dezinfikovali su se pri ulasku...

Dezinfekcija u Đuke Dinića

Pink.rs

Dezinfekcija, Foto: Pink.rs

ZAPOSLENI/DOSTAVA ROBE

1. Ugostiteljski objekti moraju da imaju dezo barijere (suve ili vlažne), na personalnom ulazu, ulazu u proizvodni deo, na ulazu u uslužni deo.

2. Dobavljači obavezno pri isporuci da prođu osnovnu dezinfekciju /obuće I ruku/ sredstvima na bazi alkohola

3. Ugostiteljski radnici obavezno da, robu koji su primili, dezinfikuju /isprskati sa dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola, zatim izvaditi iz transportnog pakovanja; ( to pakovanje odmah odloziti u đubre ); robu dezinfikovati I pravilno skladištiti.

4. Ugostiteljski radnici koji su u servisnom i proizvodnom delu za vreme rada moraju da imaju zaštitne maske preko nosa - usta, rukavice

5. Higijenu obuće vršiti sa alkoholnim dezinfekcionim sredstvom za radnike u servisnom delu

6. Radnici u servisnom i proizvodnom delu su obavezni da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste, uz obavezno svakodnevno oblačenje nove uniforme /oprane na 90 stepeni, ispeglane peglom Ili vodenom parom/

Komentari (1)

lili

29.04.2020 09:41

Iiiii, ko će to da proverava?