Napad Panike, strah
privatna arhiva
Napad Panike, strah

privatna arhiva

Napad Panike, strah, Foto: privatna arhiva

Svako ko je barem jednom doživeo ovo izuzetno nerijatno reagovanje tela na stres, zna o kakvom košmaru se radi.

Osobe koje imaju napad panike mogu osetiti izuzetno brzo lupanje srca, znojanje dlanova, osećaj da gube tlo pod nogama, fizičku bol, loš osećaj u stomaku, strah da će se onesvestiti u javnosti i gubitak kontakta sa stvarnošću.

Ono što je veoma bitno znati u situaciji kada osetitie napad panike, je to da se on može pobediti.

Naša čula su izlaz iz mraka

U trenucima kada doživljavate napad panike bitno je da se oslonite na svoja čula.

Dakle: vidim, čujem, osećam miris.

Kada dođe do napada panike najbolje je da se udaljite iz gužve ukoliko vam to okolnosti dozvoljavaju. Veoma je važno tada se osloniti na svoja čula i koncentisati na disanje.

Bitno je da u tim trenucima svoj fokus stavite na stvari koje vas okružuju. Pokušajte tada da izbrojite predmete oko vas - koliko ima stolica, pločica, olovki na stolu. 

Osluškujte zvuke koji do vas dopiru, koliko je glasova u prostoriji, da li su muški ili ženski, koji se zvuci pored glasova čuju?

Bilo bi poželjno da u svojoj torbi nosite mirišljavu stvar koju biste mogli da pomirišete. Možete sa sobom da nosite naparfemisanu maramicu ili bilo kakav naparfemisan predmet, kremu ili vlažnu maramicu.

Fokusiranje na okolinu koju opažate svojim čulima će vam pomoći da skrenete misli sa napada panike i smirite vašu reakciju.

Najbolje bi bilo ako se nalazite u prirodi i ukoliko situacija to dopušta skinete cipele i bosi sednete na travu, tako ćete se uzemljiti i smiriti svoja osećanja.

Još jedna stvar koju bi trebalo da znate je da u trenucima napada panike ne dišete ubrzano i duboko jer tada može doći do vrtoglavice i nesvestice.
Vaše disanje bi rebalo da bude ujednačeno, ni previše duboko ni previše plitko.

Komentari (1)

loki

14.08.2020 00:58

Hvala vam na ovim savetima!