Požarevac
Youtube printscreen
Požarevac

Youtube printscreen

Požarevac, Foto: Youtube printscreen

Iako je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, polovinom februara javno obećao da će grad ponovo razmotriti odluku o držanju kućnih ljubimaca zbog koje se digla velika bura u javnosti, ona je samo dva dana nakon tog obećanja stupila na snagu. Tačnije, u lokalnoj skupštini ova odluka je usvojena 11. februara i istog dana objavljena je u lokalnom „Službenom glasniku”, a na sajtu grada pojavilo tek u četvrtak, 4. marta. To je izazvalo novi talas reagovanja lokalnih udruženja koja se bave zaštitom životinja. Zašto se čekalo tri nedelje da javnost bude obaveštena da je sporna odluka ipak stupila na snagu, ključna je zamerka, pogotovo što u međuvremenu nije došlo do nove javne diskusije.

Podsećamo, najviše sporenja izazvale su odredbe kojim se ograničava broj kućnih ljubimaca. Predviđa se da vlasnici u stanu mogu da drže najviše jednog psa ili mačku i podmladak do tri meseca starosti. Ako žive u porodičnoj kući sa dvorištem manjim od pet ari, ograničavaju se na najviše dva psa ili dve mačke i podmladak do tri meseca, a onima koji imaju više od pet ari dozvoljava se da drže po tri životinje obe vrste. U zajedničkom stanu i dvorištu psi i mačke se mogu držati samo ako postoji saglasnost svih sustanara. U seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do pet pasa i pet mačaka.

Osporavana je i odluka da opasnog psa na javnu površinu vlasnik sme da izvodi samo u periodu od 20 časova uveče do 7 ujutru, i to isključivo van prostora centralne gradske zone. Zamereno je što se ne može tačno utvrditi kategorizacija opasnog psa, a postavljalo se i pitanje kako vlasnik takve rase koji živi u gradskoj zoni može u dozvoljeno vreme da dospe van te zone s psom, ako je zabranjeno kretanje.

Pročitajte još:

U odluci koja je stupila na snagu, vlasnicima pasa i mačaka ostavljeno je šest meseci da se usklade sa odrebama odluke o broju životinja.

Zgrada

RINA

Zgrada, Foto: RINA

Za Udruženje „Požarevačke šapice”sporan je način objavljivanja odluke i datum stupanja na snagu. Kažu da su odmah nakon izjave gradonačelnika da odluka „ nije sveto pismo” po njegovom pozivu uputili primedbe i predloge izmena, te da su 18. februara predali zvaničan zahtev za sastanak sa prvim čovekom grada, ali odgovor nisu dobili.

– Mi zapravo nemamo nikakve informacije o tome šta grad planira i da li će uopšte razmotriti naše predloge u vezi sa izmenama spornih tačaka odluke – kaže Dušica Đorđević Popović, zastupnica ovog udruženja.

„Politici” je saopštenje uputio i lokalni Pokret „Jasno i glasno”, koji navodi da se sada postavlja pitanje zakonitosti postupanja gradske vlasti, budući da odluke skupštine stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

Uvažavamo nadležnost skupštine grada koja jedina može izmeniti ili staviti van pravne snage odluku koja je u njenoj nadležnosti, ali je ostalo nejasno da li je pokrenuta procedura izmene u skladu sa Statutom na redovnoj sednici skupštine, ili zakazana vanredna sednica skupštine, te zašto javnost nije obaveštena o svemu navedenom već su građanima ostale brojne nedoumice, kažu u ovom pokretu, zahtevajući od Gradskog veća da hitno predloži stavljanje van snage spornih odredaba odluke, ili izmenu ove odluke u skladu sa opšteprihvaćenim normama i načelima.

Iz Gradske uprave nije objašnjeno zašto se čekalo 20 dana da „Službeni glasnik” bude dostupan javnosti putem gradskog sajta. Nezvanično je potvrđeno da svaka odluka skupštine mora stupiti na snagu, pa tek onda da bude izmenjena ili dopunjena. U međuvremenu, za 10. mart zakazana je nova sednica Skupštine grada na kojoj se, sva je prilika, neće razmatrati eventualne izmene Odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja, čemu mora prethoditi dijalog sa civilnim sektorom i zainteresovanim građanima.

Pročitajte još: