VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE KUPCE Povlače se iz prodaje! Više u prodavnicama nećete moći da kupujete ova jaja!

Sveža jaja koja se uvozu u Srbiju moraće da imaju jasnije i čitljive oznake na pakovanjima.

jaja, jaje
jaja, jaje, Foto: Shutterstock

Prema nedavno usvojenim izmenama propisa, na ambalaži će morati da se nađe nekoliko važnih informacija. Osim naziva uvoznika, distributera i proizvođača obavezan je podatak države porekla, klasa i težinska grupa, datum pakovanja i rok trajanja. 

Jaja iz uvoza treba da budu označena proizvođačkim kodom. Što se tiče domaćih proizvođača, pravilnik predviđa da se rok trajanja jaja u trenutku stavlja na ambalažu. 

 

Početkom  2019. godine na snagu su stupila nova pravila za proizvodnju i promet jaja u Srbiji. Ali prvobitni rok primene (1. juli 2019), zbog nemogućnosti proizvođača da usklade poslovanje, pomeren je na 1. januar 2020. Propisi će doneti dosta novina, uglavnom vezanih za označavanje. Tako će svako jaje morati da ima pečat, a uvodi se i potpuno drugačija klasifikacija od one koja je važila poslednjih tridesetak godina. 

VUČIĆ NAPUSTIO ZGRADU VMA!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 18.11.2019. 08:24 - 18.11.2019. 08:33 Vraća se odmah radnim obavezama. Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen Zdravstveno stanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića je stabilno i pušten je kući posle lečenja na Vojno-medicinskoj akadimiji, prenose mediji. HITNO! STIGLI REZULTATI O STANJU PREDSEDNIKA SRBIJE!

 

Umesto dosadašnjih sedam klasa, u prodavnicama bi trebalo da se nađu samo sveža jaja "A" klase. Takozvana "B" klasa biće namenjena prehrambenoj industriji. Oznaka "A" godinama je bila težinska kategorija, a sada postaje kvalitativna. 

BOLEŠTINA SE ŠIRI SRBIJOM! Lekari sa Instituta Batut javljaju: Ne znamo tačan broj obolelih, strahuje se od najgoreg!

Što se tiče obeležavanja , do sada su psotojale težinske kategorije, (A,B,C,D,....S) i razlika između njih bila do pet grama. Sada se usaglašavamo da te težinske razlike budu deset grama i biće četiri oznake. Najkrupnije jaje teže od 73 grama biće obeleženo oznakom "HL". Potom slede nešto sitnija razvrstana i na kategorije: L, M i S - što će biti sinonim za jaje čija je težina manja od 53 grama. 

BONUS VIDEO: Vučić o Beogradu na vodi, kako je san postao stvarnost

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi