"TADA KAO DA NISU ČULI KRIKE JEDNOG NARODA..." Potresan govor patrijarha Irineja: Oni što nas razdvajaju, neka su daleko od nas!

Patrijarh Irinej održao je govor povodom obeležavanja godišnjice progona Srba iz Hrvatske u akciji "Oluja".

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej, Foto: screenshoot/Youtube

I dok se u susednoj zemlji ovaj dan slavi kao najsvetiji praznik, kod nas je jedan od najtužnijih u istoriji.

Jedina krivica našeg naroda je što je srpski, o čemu je govorio patrijar Irinej.

"Oluja", Foto: Tanjug/AP

- I 25 godina od stradanja Srba obeležavamo jedan tragičan događaj našeg nevinog naroda. Jedina krivica Srba koji su živeli u Hrvatskoj bila je što su etički Srbi i pravoslavni po veri. Tu krivucu je narod platio hiljadama i hiljadama nevinih žrtava. Cena za svoje ime i veru počela je da se životima plaća od 1941., a plaća se i dan danas, na našu veliku žalost. Našu najveću nesreću Hrvati slave kao svoju najveću pobedu. Iako su Srbi mnogo stradali od Hrvata, mi im ne želimo zlo. Kao časni Hrišćani treba da im oprostimo, a da pravdu prepustimo svevišnjem.

- Katolička crkva tada kao da nije čula krike jednog naroda. Svima onima koji su bili žrtve velikog stradanja, neka im Gospod da ono što su svojom žrtvom zaslužili. Neka Bog pomogne da se ujedinimo, jer kao mali narod možemo opstati kao sjedinjeni. Oni što nas razdvajaju, neka su daleko od nas. Naša snaga i naša moć je samo u jedinstvu. Neka nam Gospod i da to jedinstvo, zato se molimo Gospodu našem i verujemo da će primiti našu molitvu, amin.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi