Medicinska sestra
Facebook Printscreen
Medicinska sestra

Facebook Printscreen

Medicinska sestra, Foto: Facebook Printscreen

* U javnosti se pojavio snimak koji je izazvao burnu reakciju

* Mlada medicinska sestra već saslušana

* Ministar Đorđević najavio njen otkaz

Đurđija Alempijević, radnica Centra u Zvečanskoj, maltretirala je mališane, nije ih izvodila iz prostorije, smenu je provela viseći na telefonu, a jedno dete koje je ostavila bez nadzora umalo nije palo sa pulta, svedoči M. J.

Primetila sam da se vaspitačica ponaša neprimereno i bezobrazno prema mališanima. Jedan dan nije iznosila decu iz krevetaca, bila je zamračena prostorija, a ona je gotovo celu smenu provela razgovarajući telefonom. Nije ih ni izvodila, nije im davala igračke, nije puštala ni crtaće, a kada sam videla da je jednoj bebici lupila šamar, morala sam da reagujem!

Bolnica

Tanjug/Filip Krainčanić

Bolnica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Strašne stvari

Ovako počinje priču majka M. J., koja je prilikom posete svom detetu, koje je privremeno boravilo u Zvečanskoj, snimila i raskrinkala suspendovanu Đurđiju Alempijević, zlu medicinsku sestru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, koja je mučila i zlostavljala mališane.

- Obratila sam se jednoj od koordinatorki i upozorila na vaspitačicino ponašanje, rečeno mi je da će to biti preneto glavnoj sestri i da će joj skrenuti pažnju, kao i da je ona nova. Upozorila sam i na to da je jedno dete ostavila bez nadzora na pultu za previjanje. Nije je bilo nekoliko minuta, dete samo što nije palo sa pulta koji je visok metar i dvadeset - priseća se ona užasa koji je videla.

Kako kaže, narednog dana, kada je napravila snimak, vaspitačica je došla u drugu smenu vidno besnija i bahatija.

- Nosila je dete sa snimka u desnoj ruci, a levom rukom, tj. spoljnom strane šake, u prolazu ošamarila drugo dete koje je stajalo u krevecu. To dete je palo i plakalo, a ona se nije ni okrenula. To me je uznemirilo i uplašilo, brzo sam postavila telefon na snimanje na staklo koje deli te dve sobe, a ja sam se sakrila - priča nam ona.

Usledio je šok

Nakon što je pregledala snimak, usledio je još veći šok, posumnjala je na prodaju dece zbog toga što je vaspitačica fotografisala jednog mališana.

- Nisam smela da prijavim nekome u Centru za slikanje jer sam se uplašila da je možda još neko umešan u to. Rekla sam im da me pozovu kada moje dete izađe i da treba nešto važno da im kažem. Međutim, taj poziv nije usledio! Inače, način na koji je nosila dečaka za mišicu kao da je džak i način na koji ga je bacila blag je u poređenju sa onim kako je bacala drugu decu sa mnogo veće visine i neprijatnijim zahvatima - navodi ova majka.

Kako kaže, pokretu Levijatan se obratila verujući da će oni pomoći i nešto preduzeti. Nakon saznanja da će i protiv osobe koja je snimala, odnosno nje, biti podneta krivična prijava, sama se prijavila policiji i sve ispričala.

- Smatram da sam snimajući krivično delo učinila pravu stvar, i opet bih to uradila. Nisam mogla da spavam, toj deci je bila ugrožena bezbednost. Možda sam spasla nečiji život i sprečila ozbiljno nasilje i maltretiranje mališana, a toj vaspitačici treba zabraniti rad sa decom! - zaključuje ona.

Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Urgentni centar, bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Strah i sumnje

Prodaja dece

Naša sagovornica M. J. kaže da se još više uplašila kada je na jednom Fejsbuk profilu videla objavu da je u prošlosti jedna doktorka koje je radila u Zvečanskoj bila optužena da je za 8.000 dolara prodala jedno dete ženi u Americi.

- Mislim da je protiv te zaposlene Zvečanska podnela krivičnu prijavu, a nakon tih informacija imala sam realan strah i sumnje da to možda radi i ova vaspitačica. Posebno što je tu nova, pomislila sam da je ubačena zbog toga - sumnja ona.

Pročitajte još:

Za pet dana dobija otkaz

Katastrofalno kršenje procedura

Medicinska sestra Đurđija Alempijević (23) sigurno će dobiti otkaz za pet dana, kada joj ističe žalbeni rok posle upozorenja pred otkaz, nezvanično saznaje Kurir. Kako navodi naš izvor koji je upoznat sa detaljima čitavog slučaja, kada bude ispoštovana čitava procedura koju propisuje Zakon o radu i nakon isteka roka žalbe od osam dana, radnici Đurđiji biće prekinut radni odnos.

- U pitanju je gruba povreda radne discipline propisane u ustanovi za decu tog tipa i osoba koja ju je izvršila ne bi smela ubuduće da radi s decom - kazao je naš izvor.

U Ministarstvu za rad nisu mogli da potvrde niti demantuju naša saznanja, ali su naveli da će po isteku žalbenog roka odlučivati nadležna komisija.

- Ne želimo da prejudiciramo tu odluku, ali je činjenica da je u pitanju katastrofalno kršenje zakonske procedure prilikom obavljanja posla u domu u Zvečanskoj - naveli su oni.

BONUS VIDEO: Ramuš Haradinaj će biti osuđen na doživotnu robiju?

 

+