Šalter, pošta, novac, isplata
Tanjug
Šalter, pošta, novac, isplata

Tanjug

Šalter, pošta, novac, isplata, Foto: Tanjug

 

Pošta Srbije najavila je za sutra izdavanje emisije prigodnih poštanskih maraka „Krsna slava”, posvećenu slavi Sveti Sava - Savindan, koja se praznuje 27. januara, kao školska slava i jedan od najvećih porodičnih praznika u srpskom narodu i praznik mnogih zanatlija.

Emisije prigodnih poštanskih maraka serijala "Krsna slava" posvećene su proslavljanju sveca zaštitnika porodice i davaoca blagostanja.

Krsna slava (slava, krsno ime) vitalan je element našeg nematerijalnog kulturnog nasleđa, a od 2014. godine na Uneskovoj je Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Motiv na marki je ikona Svetog Save iz hrama Svetog Save na Vračaru, a motivi na kovertu prvog dana (FDC) su ikona i svećnjak, šaralica i kandilo, eksponati Etnografskog muzeja u Beogradu, u čijoj stručnoj saradnji je i realizovano izdanje.

Autor fotografija je Ivana Masniković Antić MA, dok je grafička obrada izdanja delo Nadežde Skočajić, akademske grafičarke RJ „Srbijamarka” Pošte Srbije.

U saopštenju Pošte Srbije se podseća na izdanje prigodnih poštanskih maraka „Božić”, posvećeno jednom od najvažnijih i najradosnijih hrišćanskih praznika, koje je pušteno u opticaj 16. oktobra.

Na dvema markama i kovertu prvog dana (FDC) prikazani su motivi proslavljanja Božića u duhu pravoslavne i katoličke tradicije.

U realizaciji izdanja, stručnu saradnju pružio je Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, dok je likovna interpretacija delo Miroslava Nikolića, kreatora maraka RJ „Srbijamarka” Pošte Srbije.