crkva, vernici, molitva
Alo!/Dejan Briza
crkva, vernici, molitva

Alo!/Dejan Briza

crkva, vernici, molitva, Foto: Alo!/Dejan Briza

Prema rečima sveštenika, pred nama je post koji pravoslavni vernici najviše poste, a kako za naš list navodi protođakon Ljubomir Ranković, vernici bi u naredne dve nedelje trebalo da se pridržavaju striktnih pravila ishrane, ali i da se trude da obuzdaju strasti.

- Gospojinski post je jedan od najstriktnijih jer se prve nedelje posti isključivo na vodi. Konzumiranje masnih proizvoda i vina nije dozvoljeno ni vikendom. Međutim, uzdržavanje od mrsne hrane je samo pet odsto posta, a ostatak treba da bude činjenje dobrih dela i opraštanje bližnjima. Čovek treba da se uzdrži od greha i jednostavno da drugačije živi. Vernicima post treba bude vežba za ponašanje sa kojim treba da nastave i nakon pričesti. Ne kaže se slučajno u našem narodu da ko posti dušu gosti - kaže Ranković.

Naš sagovornik navodi da bi vernici u toku posta trebalo da se suzdrže od veselja, a da je osim organizovanja svadbi greh proslavljati i rođendan.

- Bog služi da nas opominje i da nas privuče istinskom životu, da budemo ljudi. Čovek koji nauči da disciplinuje sebe u toku posta doživljava sebe pobednikom nad onim nižim u sebi. Hrišćanstvo je religija u kojoj čovek čvrsto drži uzde nad svojim bićem i telom, a kada uspe da se obuzda, onda se može reći da je pravi hrišćanin - ističe Ranković.

Kako navodi protođakon Ranković, vernik tokom posta naročito treba da obrati pažnju na ponašanje prema članovima svoje porodice. Prema njegovim rečima, bližnji treba da budu naše božanstvo, a mi se kroz odnos prema njima zapravo spasavamo.

- Čovek mora da u bližnjem vidi Boga, a ako u tome uspe, to je veće nego da ode na hadžiluk u Svetu zemlju. Onaj koji kaže da voli Boga, a mrzi bližnjeg svoga, laže! U toku posta je neophodno da ukoliko nemamo materijalnih blaga bližnjima uputimo toplu reč, osmeh, pogled - kaže protođakon. 

Ophodite se prema svima kao da su vam braća

Protođakon Ljubomir Ranković ističe da bi vernici u toku Gospojinskog posta naročito trebalo da obrate pažnju na praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji pada nakon prve nedelje posta.

- Tada se svi gresi onoga koji posti preobražavaju u vrlinu, blaženstvo i ljubav, a krajnji cilj je da se i mi kao bića preobrazimo i počnemo da se prema svima ophodimo kao da su nam braća i sestre - kazao je Ranković.

Pročitajte još: