Prodavnice, gužva, potrošači
Alo!/Nenad Vujanović
Prodavnice, gužva, potrošači

Alo!/Nenad Vujanović

Prodavnice, gužva, potrošači, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Međutim, dok ih tapšemo po ramenu ili im aplaudiramo uveče, mnogi od njih prolaze kroz pravu golgotu kod svojih poslodavaca.

To je, između ostalog, slučaj i sa našom sagovornicom koja je zaposlena kao trgovac u jednom poznatom trgovinskom lancu. Radnja u kojoj radi nalazi se na Zvezdari, a od Kumodraža, gde stanuje, do posla su joj u vreme vanrednog stanja potrebna dobra dva sata. Veliki deo puta, kako kaže, prepešači. I tako svakog dana.

Limun

Alo.rs

Limun, Foto: Alo.rs

- Od organizovanog prevoza nema ništa. Poslodavac za to neće ni da čuje. Kad sam rekla da mi je zaista komplikovano da dolazim na posao, kazali su mi da mogu da uzmem bolovanje, što nije dolazilo u obzir jer živim privatno i svaki dinar mi je bitan. Prošle nedelje je padao sneg, verujte mi da sam se živa smrzla. Tada mi je smena počinjala u sedam ujutru, što znači da od kuće krećem u pet, a radili smo do 17 sati. Imamo radne dozvole, pa posle policijskog sata mogu da se krećem. Kod kuće sam uveče u 19 sati. Ako stignem, nešto pojedem, ali od umora uglavnom idem pravo u krevet - navodi naša sagovornica.

Njen kolega koji radi u objektu drugog poznatog trgovinskog lanca već četiri nedelje radi bez slobodnog dana. Maske i rukavice, kako ističe, retko dobijaju.

- Nikoga ne interesuje da li ćemo se zaraziti, da li smo umorni, kako dolazimo na posao... Mi, prodavci, smo za naše poslodavce samo potrošna roba - kaže prodavac Milan.

Prodavnice, gužva, potrošači

Alo!/Nenad Vujanović

Prodavnice, gužva, potrošači, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Moguća nestašica limuna, cene već skočile

U narednom periodu limun može da bude deficitarna roba jer je Turska zabranila izvoz do avgusta zbog velik potražnje za njim u toj zemlji, kazao je ministar trgovine Rasim Ljajić. U Srbiju je juče trebalo da stigne poslednja isporuka iz Turske, a sledeća će biti iz Argentine krajem aprila ili početkom juna. To je već diglo cene na tržištu, pa je limun poskupeo skoro dvaput i cena mu je 235 dinara za kilogram.

Radno vreme sve kraće, redovu sve duži 

Radno vreme za sve maloprodajne objekte u Beogradu od danas biće dodatno skraćeno - do 15 časova radnim danom i do 13 časova vikendom. Pijace na otvorenom biće zatvorene, a ulice su počele da se tretiraju dezinfekcionim sredstvima. Beograđani se pripremaju i za najdrastičniju meru, a to je 24-časovna zabrana kretanja, pa su i redovi ispred prodavnica sve duži.