Bijelo Polje
Shutterstock
Bijelo Polje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Radoslav Krunić, direktor Javnog predueća “Nacionalni park Fruška gora”, kaže da su prošle godine posetili nekoliko rezervata evropskog bizona sa željom da ovu impozantnu vrstu nasele u najstariji Nacionalni park u Srbiji i jedini u Vojvodini.

- Nakon upoznavanja sa tom vrstom, usledila je edukacija naših kadrova i pripreme prostora za prihvat bizona. Zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, porodica bizona koju sačinjavaju četiri ženke i dva mužjaka očekuje se da stigne početkom proleća u svoj novi dom. Biće smešteni na jednoj od najlepših lokacija u Nacionalnom parku. Nakon obaveznog karantina i perioda adaptacije, bizone će imati priliku da upoznaju i svi naši posetioci - izjavio je Krunić.

PROČITAJTE JOŠ:

Fruška gora tako će da bude prvo mesto na Balkanu koje naseljavaju ove životinje. Kasnije će se odavde bizoni transportovati i naseljavati područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Bizoni koji bi trebalo da nasele Frušku goru trenutno su u Poljskoj, gde ujedno čine i najbrojniju populaciju bizona u Evropi. Kako kažu iz Nacionalnog parka Fruška gora, uslovi za bizone su kod nas bolji nego u Francuskoj, Španiji ili Grčkoj.

Sledeće godine treba da stignu i jeleni lopatari, u periodu od decembra do februara, jer je to vreme najbolje za transport, pošto tada divljač odbacije rogove.

Bizon

Profimedia

Bizon, Foto: Profimedia

Čekajući nove vrste divljači, Frušku goru trenutno naseljavaju mufloni, koji su stigli u februaru ove godine. Oko 40 jedinki muflona je dovedeno, a nalaze se u lovištu Vorovo.

Fruška gora je u prošlosti bila naseljena muflonima i jelenima lopatarima, međutim opstali su samo oni koji su se našli iza žica lovišta Vorovo koje je ograđeno 1958. godine, dok je ostatak istrebljen. U prošlosti je bilo nekoliko pokušaja da se krv ovih divljači osveži, a iz Nacionalnog parka se nadaju da će ovaj pokušaj posle 50 godina čekanja, biti uspešan.

Slučaj dabrovi

Bizoni nisu jedina vrsta životinja koja je nekada istrebljena sa području Srbije, a sada će biti obnovljena. Pre više godina, ponovo su naseljeni i dabrovi. Oni su u Srbiji istrebljeni pre 100 godina, ali su ponovo naseljeni 2004. godine u specijalni rezervat prirode “Zasavica”, kada nam ih je njih tridesetak poklonila nemačka pokrajina Bavarska. Da dabrovima prija život u Srbiji pokazuje i to što ih sada ima najmanje 100. Međutim, pošto su se proširili iz “Zasavice”, oni sada zadaju teškoće poljoprivrednicima kraj Drine i Save, jer prave brane zbog kojih voda plavi njive.