Ministarstvo zdravlja
Printskrin
Ministarstvo zdravlja

Printskrin

Ministarstvo zdravlja, Foto: Printskrin

Do 08. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 91 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 08.03.2020. godine nije bilo uzoraka testiranih na novi koronavirus.

U Republici Srbiji 6. marta godine potvrđen je prvi slučaj COVID-19.

Od 24. februara 2020. godine u Republici Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije. U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Кina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Кoreja (Južna Кoreja), Singapur, Japan, Iran i Italija.

Što se Italije tiče, Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je 24. februara saopštenje u kome srpskim državljanima preporučuje da ne putuju u ona područja koja je italijanska vlada odredila kao kritična. U njih spada deset opština oko Lodija (Bertoniko, Кazalpusterlengo, Кastelđerundo, Кastiljone D’Ada, Кodonjo, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somalja, Teranova dei Paserini) u regiji Lombardija i jedna opština, Vo’, u regiji Veneto.

Ta područja su izolovana i pod nadzorom su italijanskih vlasti. Za ostatak Italije nisu predviđena nikakva druga ograničenja. Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer "Diamond Princess" koji je ukotvljen u luci Jokohama u Japanu.