OVO RADI SKORO SVAKI SRBIN, A OPASNO JE PO ŽIVOT Posledice su strašne, a sve počinje trovanjem

Dobro se pazite.

Apoteka
Apoteka, Foto: Tanjug/ Jovo Mamula

Ne uzimajte lek koji je propisan vašem rođaku, komšiji, prijatelju. Njima on pomaže, ali ne znači da odgovara i vama. Nikada ne uzimajte tuđe antibiotike, lekove protiv povišenog krvnog pritiska, tuđe lekove za smirenje... Nikada sami sebi ne propisujte terapiju na osnovu „iskustava pacijenata“ sa internet portala, a jednako je opasno da na osnovu reklamnih preporuka, umesto da se savetujete sa lekarom ili farmaceutom, sebi birate lek preko interneta. Samolečenje je opasna igra i može imati nesagledive posledice.

„Trovanja je zbog lekova bilo više nego zbog bilo kog drugog uzroka!“, upozorava poznata britanska enciklopedija  „The New Encyclopedia Britannica“.

- Kao što lek može da izleči, tako može i ozbiljno da naudi ukoliko se ne koristi na pravilan način. Mnogi od lekova koji se uobičajeno koriste, uzimanjem na svoju ruku mogu izazvati mučninu, povraćanje, jaču nadraženost želuca, krvarenje. Neki lekovi mogu prouzrokovati ozbiljna oštećenja bubrega i jetre. Neki opet razvijaju zavisnost.

Zato lek koristite samo ukoliko ste se posavetovali sa svojim lekarom ili farmaceutom - objašnjava magistar farmacije Branislava Daskalovć, regionalni menadžer iz „Hemofarma“.

Čak svaki sedmi stanovnik Evrope pokušava preko informacija sa interneta da sam sebi postavi dijagnozu, ili pak bira terapiju, ne shvatajući da ne poseduje potrebna znanja koja bi mu omogućila da pre svega na pravilan način razume informacije, a još manje da ih primenjuje na svoje zdravstveno stanje.

Apoteka lekovi tablete farmaceut bolest lek
Apoteka lekovi tablete farmaceut bolest lek, Foto: Shutterstock

- Doktor Google nije lekar, a vlastito zdravlje možete dovesti u veliki problem rukovodeći se informacijama sa interneta. Jedino lek koji je propisao vaš lekar i koji je odabran u skladu sa vašim realnim, medicinski ustanovljenim zdravstvenim problemom jeste pravi lek za vas. Vaša terapija bi morala da bude usklađena i sa vašim drugim bolestima, ukoliko imate neko hronično, paralelno oboljenje - upozorava naša sagovornica. Zato je važno da lekara ili farmaceuta upozorite ukoliko vam je poznato da ste alergični na neki lek, ukoliko planirate trudnoću, već ste trudni ili dojite, ukoliko imate specijalan režim ishrane (bez soli, šećera, masnoća ili vegetarijanski režim) i da ih obavezno obavestite o svakom leku ili preparatu koji uzimate.

- Sve su to važni detalji kako bi za vas bio odabran lek koji vam najviše odgovara. Neki lekovi „ne vole“ da se mešaju sa drugima! Tako jedna kapsula može biti početak začaranog kruga s lekovima, od kojih svaki neutrališe efekat onog drugog. Otuda je neophodno biti veoma pažljiv, posebno kada se više lekova uzima istovremeno jer njihova sinergija, međusobni odnosi i interakcije mogu da umanje efikasnost ili povećaju neželjena dejstva. Samo stručno lice zna kakav izbor lekova treba napraviti u terapiji da bi ona bila efikasna i donela pacijentu najveće benefite u lečenju - kaže farmaceut Branislava Daskalović.

Još jedna opasnost vreba sa interneta, koji je preplavljen brojnim reklamama ne samo za vitaminske ili biljne preparata već se sve češće onlajn reklamiraju i lekovi na recept. Naime, promocija lekova na recept po principu „direktno do potrošača“ drastično se uvećala tokom poslednjih godina u mnogim zemljama, uprkos tome što lekari i medicinske organizacije oštro kritikuju takav pristup. U isto vreme ubrzano raste ilegalno tržište lekova i umnožava se broj lažnih portala s falsifikovanim lekovima. - Falsifikovan lek je ozbiljna opasnost po javno zdravlje i izaziva višestruke posledice. Najčešće falsifikovani lek nema potrebnu aktivnu supstancu ili je ima u znatno manjoj količini, pa upotrebom takvog leka izostaje terapijski efekat sa štetnim posledicama po stanje pacijenta. Još gora i sve češća pojava jeste da se unutar falsifikovanog leka umesto predviđene aktivne supstance nalazi toksična materija koja direktno narušava zdravlje pacijenta - objašnjava naša sagovornica. 

 • Korisnik: pera rogonja
  10/12/2019 - 10:07
  U pocetku sam iso kod lekara i koristi lekove koje mi prepise i onda sam shvati da lekovi ne lece,vec trenutno ima deistvo za uzrok.Prestao sam da pijem lekove i preso na alternativnu medicinu i nemam nikakve zdravstvene probleme.Prosto receno ne pijem vise prevare farmecijske mafije.
  • baka @pera rogonja
   10/12/2019 - 14:02
   JA VISE VERUJEM U LEKOVE. NEKI SUPLEMENTI SU MI IZAZVALI ZELUDACNE TEGOBE JER IMAM GASTRITIS. ZATO SAVETUJEM DA PRE KUPOVINE SVAKOG SUPLEMENTA PROCITAJTE NA STA LOSE UTICE!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi