Pomor pčela, pčele
Profimedia
Pomor ribe

Alo

Pomor ribe, Foto: Alo

Posle masovnog pomora pčela prošle nedelje i otkrića 300 kilograma opasnog hemijskog otpada u krugu napuštene fabrike, u Kikindi se dogodio do sada nezapamćeno uginuće ribe kod Iđoškog kanala: desetine mrtvih riba, teških i po deset kilograma, plutaju kanalom, a mnoge su doplutale i do obale. Među ribolovcima kruže razne teorije.

OŠ

Kancelarija za upavljanje javnim

- Ovo je da ti srce pukne. Vidite koliki su to šarani, štuka, amur, tolstolobik, bela riba, cverglani... Kažu da su plivale štuke od šest kilograma, šarani kapitalci od 10 kilograma. Ne znamo šta je uzrok. Može da bude tragedija, a može da bude i nešto drugo. Ali ni u koga ne može da se upre prstom - kaže Branko Čipčić, pecaroš i pčelar, kome su nedelju dana ranije potrovane pčele u masovnom pomoru u kikindskom ataru.

Grom

Profimedia

Prošle nedelje su primećeni prvi uginuli primerci u delu kanala kod Iđoša koji se spaja sa kanalom Dunav-Tisa-Dunav. Branko kaže da među ribolovcima postoje dve teorije.

Vlast: nema razloga za paniku

Gradska vlast u Kikindi ističe da nema razloga za paniku i da ova tri ekološka incidenta u kratkom roku ne treba dovoditi u vezu. U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine uveravaju da nadležne inspekcije, u saradnji sa kriminalističkom policijom, rade svoj posao kako bi se utvrdio uzrok ovih incidenata.

- O prvoj, da je voda zatrovana hemikalijama za poljoprivredu ili zagađenjem sa obližnjih farmi, ne želimo ni da mislimo. Druga je da je riba ostala bez kiseonika: nakon promene vodostaja u kanalu, riba doživi šok i ugine - objašnjava Branko.

Gradska uprava u Kikindi je o pomoru ribe odmah obavestila Inspekciju za zaštitu ribljeg fonda i Zavod za javno zdravlje u Kikindi.

- Pretpostavlja se da je došlo do promene vodostaja u kanalu i podizanja nivoa mulja, a smanjenje količine kiseonika dovelo je do uginuća ribe. Rezultati analiza pokazaće tačan uzrok - kaže Miroslava Krnić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine u Kikindi.

Dok sa kolegama ribolovcima čeka službeno objašnjenje pomora ribe, Branko Čipčić još iščekuje da nadležni saopšte šta je uzrok masovnog uginuća pčela, od kojeg se još nije oporavio. Oba ekološka udara, jedan za drugim, paralisala su zaljubljenike u prirodu, navodi Branko.

Kiša

Alo!/ Rajko Ristić