Posle pojave lažnog meda, usledilo hitno povlačenje tegli sa rafova, a evo kako da proverite da li je pravi
Povlačenje proizvoda koji ne ispunjavaju parametre kvaliteta da bi bili med, koji se upotrebljeva kao namirnica u ishrani, trajalo je u organizovanoj akciji krajem prošloge meseca, a mnogi su posle toga ostali u neodumici kako prepoznati kada je ovaj prizvod lažni.
Alo!/Dejan Briza
Kako su tada naveli iz Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede utvrđeno je da određeni proizvodi ne ispunjavaju standarde kvaliteta.
- U toku službenih kontrola proizvođača i distributera meda na tržištu Srbije, utvrđeno je da med određenih proizvođača ne ispunjava zahteve kvaliteta koji su propisani Pravilnikom o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela - kaže se u pisanoj informaciji.
Dodaje se da takav med ne može biti korišćen kao namirnica u ishrani, već samo za kuvanje ili pečenje (pekarski med).
Povlačenje ovakvih proizvoda sa tržišta vrši se na osnovu rešenja veterinarske inspekcije.
Nije opasan
Ova inspekcija je prosledila informaciju sanitarnoj inspekciji kako bi se utvrdilo da li se takav med nalazi u objektima kolektivne ishrane.
Veterinarska inspekcija ističe da se ne radi o nebezbednom, već proizvodu koji ne ispunjava parametre kvaliteta.
- U skladu sa ovlašćenjima, biće podnete odgovarajuće prijave, a informacija o utvrđenom stanju je već prosleđena drugim nadležnim organima i inspekcijama radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti - navela je Uprava za veterinu.
Brza zarada
Na tržištu se može naći više vrsta meda po povoljnim cenama, jer živimo u svetu brze zarade gde mnogi ne mare za kvalitet proizvoda koji prodaju, već im je bitno kako će što lakše doći do novca uz manje truda i ulaganja.
Kako prepoznati pravi med
Postoji nekoliko načina na koje možete da proverite kvalitet i sastav meda i da saznate da li je med koji ste kupili prirodan i da li ste izvojili novac za pravi, kvalitetan med ili za onaj koji sadrži aditive.
Prirodni med se ne lepi
Uzmite malo meda i protrljajte ga između prstiju. Ukoliko je med pravi, koža će ga upiti, a ukoliko vam prsti ostanu lepljivi, to znači da je med veštački.
Zagrejte malo meda na visokoj temperaturi
Uzmite nekoliko kašika meda i zagrejte ga na visokoj temperaturi u rerni. Pravi prirodni med se karamelizuje, a veštački postane penast i pun mehurića.
Stavite malo meda na ubrus
Stavite nekoliko kapi meda na papirni ubrus, ukoliko on ostane tu i ne probije papir, to znači da je čist. Ukoliko med probije papir nakon par sekundi, to znači da u njemu ima vode i da nije čist.
Pomešajte vodu s medom
Kada prirodni med pomešate sa vodom, on se zgrudva i pada na dno posude, a lažni počinje da se topi i meša sa vodom.
Jedinstven osećaj u ustima
Ukoliko je med prirodan, on u ustima ostavlja osećaj bockanja i spaljenog jezika, dok lažni ne ostavlja takav osećaj.
Namažite ga na hleb
Ukoliko namažete malo meda na hleb, prirodan med će imati takvo dejstvo da će hleb ispod njega postati tvrd, a veštački med će navlažiti hleb jer sadrži vodu.
Med i žumance
Ukoliko izlupate žumance i stavite med u njega, prirodan med će izgledati kao da je kuvan i prepoznaćete ga odmah.
Med se kristalizuje
Ukoliko je prirodan, med se nakon nekog vremena kristalizuje, dok veštački ostaje uvek isti i ne menja formu.
Med i mravi
Pčele grade košnice na drveću i među stenama kako bi se zaštitile od mrava. Stavite malo meda kod mrava i videćete da neće dirati med ako u njemu nema veštačkog šećera.
Plamen i prirodni med
Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati zapaljenju šibice. Lažni med ima vode pa se šibica zato neće moći zapaliti.
Med se karamelizuje
Stavite u mikrotalasnu dve do tri kašičice meda. Zagrejte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizovat i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelizovati i biće prepun mehurića
Preporuka
Med sadrži vitamine A, D, C, E, K i B grupe, mineralne soli, mikroelemente, kalcijum, magnezijum, jod, natrijum, kaliju, fosfor, cink i bakar. Kobalt i gvožđe u medu pogoduju lečenju anemije, a sadrži još i amino kiseline, enzime i organske kiseline potrebne za izgradnju i funkcije organizma. Svakodnevna upotreba meda može pomoći čoveku da uspešnije održava dobro zdravlje. Preporučuje se od 60 do 100 grama za odrasle, a za decu do polovine ove količine na dnevnom nivou.
Pročitajte i: