Bombardovanje
Foto arhiva/Masanori Jošida
Bombardovanje

Foto arhiva/Masanori Jošida

Slavija, Foto: Foto arhiva/Masanori Jošida

Na žitelje prestonice padale su bombe, a pred njihovim očima rušile su se predivne zgrade. Strašno je izgledao trenutak kada su Nemci 6. aprila 1941. krenuli da sprovode strašni sud Adolfa Hitlera. Bez objave rata, tačno u šest sati i 30 minuta, počeli su da zasipaju Beograd bombama.

U krvavom napadu stradalo je najmanje 2.274 ljudi. Tačan broj žrtava nikad nije utvrđen, a sam Vinston Čerčil je svojevremeno tvrdio da je u bombardovanju Beograda ubijeno oko 17.000 ljudi.

Bombardovanje

Foto arhiva/Masanori Jošida

Terazije, Foto: Foto arhiva/Masanori Jošida

U prvom talasu napada, nebo iznad prestonice preletalo je oko 200 bombardera, koji su nemilice izručivali tone eksploziva. Pogođeno je porodilište u Krunskoj, nemilosrdno su bombardovani Slavija, Terazije, Nemanjina, Dečanska ulica, kao i Bajlonijeva pijaca.

Bombardovanje

Foto arhiva/Masanori Jošida

Agrarna banka, ugao Dečanske i Vlajkovićeve, Foto: Foto arhiva/Masanori Jošida

U napadu je uništena zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, a zajedno sa njom i oko 350.000 knjiga, uključujući i srednjovekovne spise neprocenjive kulturne vrednosti.

Pročitajte još:

 

 

Bombe nisu zaobišle ni obdaništa, Zeleni venac, Železničku stanicu, Stari dvor i Narodno pozorište. Teško je oštećena i Vaznesenjska crkva, u kojoj je u trenutku napada bilo vernika koji su došli na jutarnju molitvu.

Bombardovanje

Foto arhiva/Masanori Jošida

Pedagoski muzej, Foto: Foto arhiva/Masanori Jošida

Hitler je bombardovanje Beograda stavio pod komandu pukovnika Aleksandera Lera i njegove 4. vazdušne flote.

„U prvom naletu trebalo je da srušimo Narodnu biblioteku, pa tek onda ono što je za nas vojnički bilo interesantno. To je naređeno zato što je u toj ustanovi sačuvano ono što je vekovima činilo kulturni identitet tog naroda“, rekao je Ler, kojem je posle rata pred vojnim sudom Jugoslovenske armije suđeno za ratne zločine.

Pročitajte i ovo:

 

Beograd je od napada iz vazduha branio elitni Šesti lovački puk, koji je bio lociran na zemunskom aerodromu, kao i jedinice protivvazdušne odbrane Vazdušne zone Beograd. U borbama je poginulo 11 jugoslovenskih pilota, a veruje se da su naše snage oborila najmanje 40 neprijateljskih aviona.

Naša prestonica je u aprilu 1941, u okviru operacije „Odmazda“, bombardovana ukupno četiri puta. Ekipa „Alo!“ pobrinula se da dočara kako je prestonica izgledala kobnog aprila, pre gotovo osam decenija, a kako bombardovane lokacije izgledaju danas.

Bombardovanje

Foto arhiva/Masanori Jošida

Balkanska ulica, Foto: Foto arhiva/Masanori Jošida

 

Bombardovanje

Foto arhiva/Masanori Jošida

Slavija, Foto: Foto arhiva/Masanori Jošida

 

Hitlerov komadant pogubljen

Pukovnik Ler, koji je komandovao napadom na Beograd, tokom suđenja potvrdio je da je od Adolfa Hitlera lično dobio naređenje da uništi Beograd. Ler je proglašen krivim, osuđen je na smrt i pogubljen.