UGLEDNA DOKTORKA IZGUBILA BORBU SA KORONAVIRUSOM Posle čika Laze, Nišlijka Snežana Veljković preminula od COVID-19!

Doktorka Snežana Veljković preminula je od posledica virusa COVID-19.

Snežana Veljković, Foto: Printscreen

Posle smrti doktora Laze, čuvenog hirurga iz Niša, preminula je još jedna ugledna medicinska radnica, doktorka Snežana Veljković.

Koronavirus je nažalost bio jači od nje, a jedan od poslednjih izuzetnih poteza koje je napravila je priređivanje knjige "Kazivanja lekara o Velikom ratu", Branislava Dimitrijevića.

Interesovanje je bazirala i na sudsku medicinu, ali i njenu istoriju, dok je bila aktivan član Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva (SLD) i neumorno je istraživala period Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Dr Snežana Veljković rođena je u Nišu, a studije medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku studija radila je u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu. Sudska medicina ju je bila privlačila na jedan poseban način i logično je bilo da upravo i završi specijalizaciju iz sudske medicine.

U želji da usavrši svoje znanje iz sudske medicine provela je krajem sedamdesetih godina 20. veka jednu godinu na usavršavanju u Njujorku u Kancelariji Glavnog Medicinskog Inspektora i po povratku u Beograd odbranila je doktorsku disertaciju 1980.godine.

Za redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu izabrana je 1994. godine, na kome je bila i dugogodišnji šef katedre za sudsku medicinu.

Rektorat Univerziteta u Beogradu dodelio joj je za njenu monografiju "Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu" 2011. godine prestižnu nagradu iz oblasti naučnog rada - "Veselin Lučić."

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi