Patrijarh Irinej
Alo!/Vladimir Marković
Patrijarh Irinej

Alo!/Vladimir Marković

Patrijarh Irinej, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Iza oltara ove crkve u kojoj dominira zlatna boja, delu koji je predviđen za sahranjivanje zemnih ostataka poglavara SPC, od novembra počiva patrijarh Irinej. I baš na ovom mestu, koje je prošle nedelje posetila ekipa „Alo!“, kroz nekoliko dana, prema najavama, održaće se sednica Svetog arhijerejskog Sabora na kojoj će biti izabran njegov naslednik.

Kripta

Alo / Dejan Briza

Kripta, Foto: Alo / Dejan Briza

Kada smo stigli u kriptu u njoj je vladala potpuna tišina, a iznad groba njegove svetosti gorelo je kandilo koje se nikada ne gasi. Okolo su se nalaze samo upražnjena grobna mesta, ali da patrijarh zapravo nikada nije sam, uverili smo se brzo. Bili smo svedoci kako se iznad njegove večne kuće smenjuju vernici dolazeći da mu odaju počast, ali i da se pomole baš na tom mestu. Ostavljali su mu ruže, upisivali su se u knjigu žalosti koja je gotovo do kraja popunjena.

Knjiga žalosti

Alo / Dejan Briza

Knjiga žalosti, Foto: Alo / Dejan Briza

- Oprosti nam, naš Irineju, što te nismo prihvatili od početka, došao si posle patrijarha Pavla koji je ušao duboko u naša srca i ti si imao težak zadatak da isto to učiniš i uspeo si. Oprosti nam na našem neznanju i čuvaj sa neba srpski narod - piše u jednoj poruci.

Otac Dragan Šovljanski, jedan od sveštenika Hrama Svetog Save, koga smo tom prilikom zatekli u kripti i malo porazgovarali sa njim, kaže da je tako svakog dana.

Otac Dragan Šovljanski

Alo / Dejan Briza

Otac Dragan Šovljanski, Foto: Alo / Dejan Briza

- Dolaze vernici ne samo iz Beograda, njegovog rodnog Čačka ili Niša u kojem je ostavio svoje srce, nego i iz svih drugih gradova širom Srbije, ali i iz okolnih država i u knjizi žalosti izražavaju svoju ljubav prema Njegovoj svetosti. Obilazeći grob žele da izraze poštovanje prema našem patrijarhu jer su u njemu videli svog duhovnog vođu, vođu ne samo srpske crkve nego i svoga naroda - navodi otac Dragan, koji se priseća da je patrijarh poslednji put zakoračio u Hram na Svetu Petku 27. oktobra.

- Toga dana bio je jako radostan, svi radovi su bili skoro gotovi, zasijali su mozaici i mnoštvo ljudi je došlo u hram. Tužno je što je on celog sebe dao za završetak Hrama Svetog Save, a nije dočekao da ga osvešta. Sreća je da je ipak dočekao da uđe u završen hram i preda ga nama u amanet. Mi sveštenici ovog Hrama na čelu sa našim starešinom episkopom Stefanom smo svedoci koliko je Njegova svetost bio posvećen završetku hrama. Govorio je da duhovni preporod srpskog naroda kreće baš sa završetkom hrama i sa završetkom obnove manastira Hilandar. Dolazio je da obilazi radove svakodnevno, čak je, po rečima našeg episkopa Stefana, dok je ležao u bolnici zvao njega da pita kako napreduju završni radovi, u tim momentima se radio pod - priča naš sagovornik, dodajući da je pokojni patrijarh bio predivan čovek i veliki duhovnik.

Vernici svakodnevno obilaze grob

Alo / Dejan Briza

Vernici svakodnevno obilaze grob , Foto: Alo / Dejan Briza

- Bio je veoma skroman čovek, nikada nije imao nikakve posebne zahteve ni kada je reč o služenju ni ishrani. Obilazeći radove, voleo je da porazgovara sa svakim radnikom ponaosob i sa onima koji iznose smeće i onima koji rade na mozaiku, da pita odakle im je porodica, bio je svima zahvalan. Bio

je narodni čovek, voleo je da bude sa ljudima, da vidi pun hram dece, to mu je bila najveća radost. Sa nama sveštenici ma je takođe voleo da razgovara, upućivao nam je i kritike, ali one su uvek bile
na mestu. Nikada to nismo shvatali kao ukor, to su bili očinski saveti - svedoči protojerej Dragan, navodeći i da ćemo kako godine budu prolazile tek uviđati kakvog velikog čoveka smo imali na
čelu crkve.

- Svima nam nedostaje. Uvek Gospod s obzirom na stanje u državi, crkvi i vremenu u kojem živimo izabere najboljeg patrijarha. Gospod postavlja prave ljude u pravo vreme na to mesto, nema dileme da je tako bilo i svih godina unazad i da će biti sa budućim patrijarsima - zaključuje otac Dragan.

Rekao bi nam da budemo složni

Svake godine na Sretenje patrijarh Irinej služio bi liturgiju, a potom besedio i slao važne poruke narodu. Otac Dragan kaže da bi nam i ovog puta sigurno poručio da budemo složni i jedinstveni.

- Da jačamo našu crkvu i našu državu i da je izgubljeno samo ono što je zaboravljeno.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: