MALI LAZAR PATRIJARHA OSTAVIO U SUZAMA Porfirije ga je zagrlio, onda je dečak izrekao svoju jedinu želju

Na pitanje koja mu je najveća neostvarena želja, dečak Lazar je rekao patrijarhu da mu je najveća želja se obnovi porušena kuća

Patrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije, Foto: Facebook/ Srpsko narodno vijeće

Srpski patrijarh Porfirije posetio je ovih dana Baniju, područje u Hrvatskoj koje je najviše pogođeno zemljotresom, i obišao njene stanovnike koji su većinom Srbi povratnici ili oni koji su ostali na svojim ognjištima. Patrijarh je doneo pomoć stanovnicima i razgovarao o pomoći SPC ljudima koji su ostali bez svojih domova.

Srdačno dočekan, patrijarh se najduže zadržao u porodici Kukoleča gde je uručio novčanu pomoć deci domaćina, a posebno je bio dirljiv razgovor sa dečakom Lazarom, sinom domaćina.

Lazar je patrijarhu otkrio da je odličan učenik, a patrijarh je izrazio želju da dečak upiše Pravoslavnu gimnaziju u šezdesetak kilometara udaljenom Zagrebu, koja je u posleratnom vremenu ponovo, uz pomoć SPC, postala stecište obrazovanja Srba u Hrvatskoj.

- Lazare, tebe ćemo da pošaljemo u (Pravoslavnu) gimnaziju, samo da učiš, da se trudiš. Ime ti, Lazare, sve govori. Kad se uloži pravi trud, ništa ne bude bez rezultata - posavetovao je patrijarh Porfirije malog Lazara koji je upijao svaku njegovu reč, a onda je dečaku uručio koverat sa novčanom pomoći.

Samo da se kuća popravi

- Ovo je za tebe, što kažu ako pukne guma na biciklu, da možeš popraviti - našalio se patrijarh Porfirije sa malim Lazarom.

- Šta bi ti, Lazare, najviše volio da sebi kupiš? Šta je tvoja najveća neostvarena želja? - pitali su dečaka Lazara.

- Da se popravi kuća - odgovorio je dečak sa suzama u očima i ganuo sve prisutne, koji su bili vidno potreseni dečakovim odgovorom.

Prilikom posjete patrijarha Mili Bajloviću, čija je kuća takođe uništena u potresu, Porfiriju se obratio stanovnik Majskih Poljana koji se predstavio kao "hrvatski branitelj" i koji je istaknuo da je sretan kad vidi da je SPC posetio i pomaže njegovom prijatelju.

Patrijarh je potom u Majskim Poljanama, gde je poginulo pet stanovnika u zemljotresu 29. decembra 2020. godine i koji je bio jačina 6.2 po Rihteru, obišao stanovništvo i razgovarao o pomoći koju će SPC i dalje obezbeđivati za ovo područje i svim stanovnicima.

Poseta je nastavak pomoći koju SPC šalje stanovnicima Banije, a koja je usmeravana iz Mitropolije zagrebačko - ljubljanske, na čijem čelu do nedavno bio srpski patrijarh, a u koordinaciji s humanitarnom inicijativom SNV-a "Banija je naša kuća".

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi