Hitna pomoć
Alo!/ Masanori Jošida
Hitna pomoć

Alo!/ Masanori Jošida

Hitna pomoć, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Na nesvakidašnji način, na svet je u četvrtak ujutro došao dečak koji je "požurio" i nije mogao da sačeka da njegova majka stigne u porodilište. Rođen je na raskrsnici, u sanitetskim kolima, nekoliko stotina metara od porodilišta.

Pročitajte još:

Roditelji su svojim "jugom" krenuli u porodilište, ali porođaj je počeo malo ranije. Otac, koji je vozio automobil, primetio je kola Hitne pomoći, uspeo je da ih zaustavi i porođaj je obavila ekipa koja je tuda slučajno naišla vraćajući se sa terena. Bilo je to u četvrtak ujutro, u 6.45č.

- Čovek je ablendovao i pokušavao da nas zaustavi. Kada smo stali, istrčao je iz svog automobila i zavapio: "Molim vas, pomozite, žena mi se porađa" - priča rukovodilac te ekipe Hitne pomoći dr Jovica Uštević.

Stigli su do automobila i videli ženu na prednjem sedištu. Porođaj je već bio počeo.

- Odmah sam dao instrukcije sestri za pripreme za porođaj. Uneli smo ženu u sanitetsko vozilo i krenuli prema Kliničkom centru. Nekoliko minuta kasnije, na raskrsnici kod studentskog doma na svet je došla zdrava beba. Sve je bilo u redu, porođaj je protekao normalno - kaže dr Uštević.

U međuvremenu su javili prijemnoj službi Urgentnog centra da pripreme ekipu. I kolege u Kliničkom centru su bile iznenađene kada su otvorile vrata saniteta i ugledale Jovicu kako drži bebu u rukama.

Nekako u tom trenutku stigao je i otac deteta koji je za njima išao svojim automobilom. Delovao je usplahireno, ali i radosno. Tu je prvi put video svoje tek rođeno dete. Majka i beba su smeštene u porodilište i, kako kažu lekari, sve je u najboljem redu.

- Beba i majka su dobro. Reč je o zdravom dečaku, teškom 3,6 kilograma i dugačkom 51 centimetar - kazala je Vanja Đorđević, portparol Kliničkog centra.

Preporučujemo još:

Inače, dr Ušteviću ovo nije prvi porođaj u nasvakidašnjim uslovima i prilikama. U Službi za hitnu medicinsku pomoć radi već 32 godine, specijalista je urgentne medicine.

- Na terenu se dešavaju razne situacije. Drago mi je kada su ovakve, kada se rađa novi život - kaže ovaj lekar.

Priča da je u svojoj karijeri imao sedam porođaja koji su obavljeni u nesvakidašnjim uslovima, van bolnice. Porađao je žene na nadvožnjaku, na terasi, pa čak i na klozetskoj šolji. Taj slučaj od pre desetak godina mu je, kaže, bio najteži, jer se radilo o prevremenom porođaju. Novorođenče su reanimirali, dovezli u Klinički centar, a iz bolnice je otpušteno živo i zdravo.