Šalter
Alo!/ Rajko Ristić
Šalter

Alo!/ Rajko Ristić

Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Međutim, neki ekonomisti ponavljaju da još uvek ne postoji pravo rešenje kada je reč o raspodeli jer su izjednačeni oni kojima je pomoć stvarno neophodna sa onima kojima skoro da ništa neće značiti.

Ekonomista Miladin Kovačević kazao je za naš list da je paket mera pomoći za ovu godinu u ukupnom iznosu od 2,5 milijardi evra svakako dobrodošao utoliko što će naša ekonomija i standard još uvek trpeti posledice pandemije, makar samo i u prvom kvartalu ove godine.

- Ovaj paket pomoći, zajedno sa ubrzanom imunizacijom, mogao bi učiniti našu ekonomiju dovoljno robusnom i dovoljno zaštićenom da ove godine zabeleži planirani rast od šest odsto, ali i da se ne zabeleži toliko, to bi svakako bio veliki uspeh i jedan od najboljih rezultata u evropskom okruženju - ocenio je Kovačević.

On je podsetio da su ove mere slične prošlogodišnjim, ali da su samo sa manje opredeljenim sredstvima u budžetu, dok su povoljniji uslovi kreditiranja za mala i mikro preduzeća.

Kovačević je, kada je reč o davanju pomoći stanovništvu, naglasio da je to jedna diskreciona mera onih koji odlučuju, koja, iako ne targetira siromašne i manje imućne, ipak doprinosi povećanju njihove kupovne moći.

Miladin Kovačević

Printscreen

Miladin Kovačević, Foto: Printscreen

- Ukupan paket od 2,5 milijardi evra je malo više od polovine prošlogodišnjeg paketa pomoći i to je za ovu godinu više nego dovoljno da se 2021. učini prihvatljivom u sferi ekonomije - naglasio je Kovačević. 

Kako naglašava, kada bi postojali kriterijumi, najugroženije delatnosti i kategorije stanovništva bi mogle da dobiju jaču finansijsku podršku.Ekonomista Saša Đogović kazao je za list „Alo!“ da je nesporno da je pomoć države neophodna u ovim pandemijskim vremenima, ali samo za socijalno ugrožene kategorije stanovništva i targetirane delatnosti koje su imale najveće posledice.

PKS: Mere korak ka oporavku

Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS), ocenio je da je najavljeni paket pomoći domaćoj privredi vredan 2,5 milijardi evra vrlo je značajan korak ka oporavku koji treba da usledi, a posebno u situaciji očuvane zaposlenosti i MMF-ove prognoze rasta srpskog BDP-a od oko pet procenata.

On je dodao da će pomoć u isplati minimalne zarade većem delu privrede očuvati proizvodne kapacitete što se dogodilo i zavaljujući sličnim merama prošle godine.

I ekonomista Ljubodrag Savić kaže za „Alo!“ da je ideja pomoći građanima i privredi dobra, ali je i on mišljenja da bi raspodela sredstava trebalo da bude drugačija.

- Ideja je dobra, ali nije baš najbolje osmišljena do kraja, jer će pomoć dobiti svi, a ne samo oni kojima je ona neophodna. Država treba da ima mehanizme da prepozna kome je pomoć najpotrebnija. Ne samo za građane, već i za preduzeća. Ne postoje socijalne karte, koje su neophodne, ali što to nije urađeno nije greh ove vlade, već i svih prethodnih - kazao je on.

„Imamo nisku trgovinsku razmenu sa Ostrvom“: Ljubodrag Savić

Dejan Briza

„Imamo nisku trgovinsku razmenu sa Ostrvom“: Ljubodrag Savić, Foto: Dejan Briza

Prema njegovim rečima, privredi i građanima se mora pomoći, ali kako dodaje „para nema, tako da mora da postoji usklađenost mogućnosti i potreba“.

- Ovo što se sada dešava je pokušaj da se koliko-toliko održi glava iznad vode i apsolutno je legitimno pravo svake države da to radi. Lako je sedeti u fotelji i reći - nemojte davati novac. Novca za pomoć mora biti, ali je važno kako je ta pomoć dizajnirana. Nismo bogata država i moramo se navići da u nekom trenutku živimo bez pomoći - naglasio je on.

Novi paket mera ukupno 2,5 milijardi evra

1. Direktna podrška privatnom sektoru od 1. marta - tri puta po 50 odsto minimalne zarade, sa isplatom od 1. aprila.

2. Podsticaj potrošnje - svi građani će dobiti po 30 evra u maju i u novembru, dok će penzioneri dobiti pored toga još 50 evra, ali se još tačno ne zna kada. Penzioneri će tako dobiti ukupno 110 evra.

3. Sektorska podrška - prevoznici u drumskom saobraćaju dobiće 600 evra po autobusu u narednih šest meseci.

4. Mere za obezbeđivanje likvidnosti - za postojeću garantnu šemu za preduzeća obezbediće se dodatnih 500 miliona evra, a pored toga obezbediće se i nova garantna šema sa još 500 miliona.

BONUS VIDEO

Pročitajte još:

Komentari (1)

Vranjanac

28.01.2021 07:19

Zasto se toliko forsiraju penzioneri a decu niko ne spominje.....