venčanje, mladenci, svadba
shutterstock
venčanje, mladenci, svadba

shutterstock

venčanje, mladenci, svadba, Foto: shutterstock

Kasniji brak, kasnije i potomstvo…

„Mladi kasno dobijaju posao i jako dugo žive sa svojim roditeljima. Kada bi ušli u brak, morali bi da žive sa svojim roditeljima u malim stanovima i da i dalje budu izdržavana lica. To nije zgodno“, kaže Tišma.

Takođe, sve više mladih nastavlja školovanje, završava fakultete, a kada se i zaposle obično imaju klizno radno vreme i nemaju previše vremena za druženje, te veze danas lako pucaju.

„Veze su danas drugačije nego što su bile ranije. Druge norme i vrednosti su ušle u njihove živote, tako da brak nije trenutno jedna od cenjenih vrednosti, da bi tome težili. A oni koji vrednuju brak, vrlo često nisu u situaciji da ga formiraju“, pojasnila je ona.

„Promenila se i starosna granica mladenaca. U ovom trenutku možemo reći da na Zvezdari mladi u brak ulaze posle tridesete godine, kada zagaze u četvrtu deceniju“, kaže Đurović.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović potvrđuje, pozivajući se na analize i istraživanja, da mladi u Srbiji odlažu brak i rađanje dece.

Stari mladenci nisu samo kod nas

Srbija nije jedina zemlja u kojoj se mladi sve kasnije odlučuju za brak i sve kasnije dobijaju potomstvo. Slično je i u zemljama regiona.

Komentari (1)

A oni koji vrednuju brak vrlo često nisu u situaciji da ga formi

18.04.2020 15:59

Zato što muškarci žele da u kući imaju sluškinje, a da žive momačkim životom i da odu iz zajednice bez obaveza kad god požele...