Korona virus
Ilustracija
Korona virus

Ilustracija

Korona virus, Foto: Ilustracija

Od poslednjeg izveštaja u Srbiji je 2.867 obolelih i 66 umrlih, pa su Vlada Srbije i oba Krizna štaba odlučili da pooštre mere u socijalnom distanciranju. Prethodni vikend je bio dovoljan dokaz da se uvedu ovakve mere jer je na ulicama, u parkovima, i izletištima poprilična gužva, jer građani, kako su naveli, ne poštuju pozive da i izvan policijskog časa ostanu kod kuće, osim onih koji rade i koji idu u nabavku.

Pre nego što je odluka doneta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći na jednoj televiziji mere najdužeg policijskog časa prvobitno najavio za Beograd i Niš, kao dva žarišta korona virusa. On je tada rekao "da još nije doneta odluka od koliko sati u petak će početi da traje policijski čas i da to zavisi od mišljenja lekara i stručnjaka, ali da će ta mera sasvim izvesno biti doneta za Beograd, Niš".

Međutim, na kraju je ipak odlučeno da ove nove restriktivne mere važe za celu zemlju. A, da ne bi bilo zabune, i da bi svi bili do detalja upućeni u ono što nas očekuje u tih 60 časova.

U petak od 4 do 7 sati penzioneri u kupovini

Penzionerima je i dalje zabranjen izlazak 24 sati, ali će svoju kupovinu moći da obave od 4.00 do 7.00 sati ujutru, nakon čega će prodavnice biti dezinfikovane i dopunjene robom za ostale građane.

Zatvaraju se sve prodavnice

Za vreme trajanja najdužeg policijskog časa od uvođenja vanrednog stanja neće raditi prodavnice, pekare, apoteke i ostale uslužne delatnosti, baš kako je i do sada bio slučaj. Kupovinu svih neophodnih potrepština građani mogu da obave još danas petak od 8.00 do 15.00 sat.

Poljoprivrednici mogu u njive

Dozvole za kretanje mogu dobiti i privrednici, te poljoprivrednici zbog setve i neodložnih radova u polju. Kako bi završili sve svoje poslove oni će moći da ostaju na svojim njivama, voćnjacima, vinogradima i tokom policijskog časa, ukoliko prethodno apliciraju za dozvolu elektronskim putem.

Šetanje ljubimaca

U dva termina će vlasnici moći da šetaju svoje ljubimce i to u dva termina od 23 do 1.00 uveče i ujutru od 8.00 do 10.00 sati i to isključivo na 20 minuta, najdalje 200 metara od mesta prebivališta.

Na ulicama samo oni sa posebnim dozvolama

U vreme policijskog časa mogu da se kreću samo oni koji moraju da rade da bi bilo obezbeđeno funkcionisanje svakodnevnog života, ali za to im je potrebna posebna dozvola, kao i radni nalog poslodavca. U javnom prostoru zabranjeno je okupljanje više od dvoje ljudi, a u zatvorenom - više od petoro.

One će raditi svakog dana, i u subotu i u nedelju od 7.00 do 22.00, dok će saveti moći da se dobiju 24 časa dnevno. Svi koji budu imali simptome za vreme najdužeg policijskog časa moći će i trebaće da idu u Kovid ambulante lokalnih domova zdravlja.