Parada ponosa
Aleksandar Dimitrijević
Parada ponosa Prajd 2010 LGBT
Parada ponosa, Beograd, Foto: Profimedia

Direktor Nacionalnog demokratskog instituta Marko Ivković kazao je da je prema istraživanjima iz 2014. i 2015. godine oko 75 odsto pripadnika LGBT populacije bilo psihički zlostavljano, 50 odsto diskriminisano i 25 odsto fizički zlostvljano u svom neposrednom okruženju.

On je pojasnio da bi sajt trebalo da ohrabri ljude da anonimno prijave da su bili žrtve nasilja, da se javnosti predstave problemi LGBT osoba, jer tek 18 odsto ljudi tvrdi da je komuniciralo sa pripadnicima ove manjine i da pomogne institucijama u efikasnijem rešavanju problema.

Ideja je da žrtva nasilja odluči da li će se slučaj procesuirati, LGBT organizacije sa kojim je žrtva odabrala da sarađuje treba da pruže punu podršku pri procesuiranju slučaja, a na portalu će uz dogovor sa žrtvom objavljivati tok procesa.

Parada ponosa
Parada ponosa, Foto: Marko Đorđević

Predstavnica organizacije Labris Dragoslava Barzut kazala je da iako je pre dve godine donet zakon kojim se kao otežavajuća okolnost tretira zločin iz mržnje, takva presuda nije doneta, a da ako neko ne insistira na tome da je napadnut jer je pripadnik LGBT populacije, napad se tretira kao prekršaj.

"Živimo u kulturi nasilja, gde se nasilje ne sankcioniše i gde ne postoji sistem koji efikasno preventira pojavu nasilja. LGBT je jedna od najugroženijih marginalnih grupa. Nasilje se ne prijavljuje zbog velikog straha od posledica otkrivanja seksualnog identiteta i nepostojanje poverenja u institucije", kazala je agenciji Beta Dragoslava Barzut.

Ona je ocenila da u promociji kulture nenasilja veliku ulogu imaju političari i mediji.

Portal su podržale organizacije Gejten i Labris, a napravljen je u saradnji sa Nacionalnim demokratskim institutom. Oni su danas na konferenciji za novinare pozvali i ostala udrauženja LGBT osoba da se priključe.