Groblje u Čačku
Rina
Groblje u Čačku

Rina

Foto: Rina

Zbog toga, ukupna dugovanja građana prema ovom javnom preduzeću premašuju milion dinara. Izvestan broj tih grobova i grobnica već duže vreme se ne održava pa su neka od njih i u lošem stanju. Da bi se to pitanje pravno regulisalo, „Pogrebne usluge” u medijima objave poziv naslednicima grobnih mesta da ispune svoju dužnost i isplate zaostala dugovanja. Ovog puta oglas se odnosi na 51 korisnika na grobljima Nova Bežanija, Topčider i Novo groblje. Neki od naslednika zakup nisu platili još od 1975. godine. U slučaju da se vlasnici ne jave posle 30 dana od objavljivanja oglasa, a on je objavljen 11. marta, posmrtni ostaci mogu biti prebačeni u zajedničku grobnicu.

– Pravni osnov za obavljanje ovog oglasa jeste gradska Odluka o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju. Nosioci prava korišćenja grobnih mesta (grobova, grobnica i kaseta za smeštaj urni) dužni su da grobna mesta uredno održavaju, kao i da redovno plaćaju godišnju naknadu za zakup grobnog mesta, uređenje i održavanje površine groblja. Rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu je 10 godina, a posle ovog perioda korisnik grobnog mesta, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da ga produže, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za proteklo vreme. Posmrtne ostatke iz grobova i grobnica kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a on nije produžen, preduzeće može preneti u poseban zajednički grob ili grobnicu, o čemu se vodi posebna evidencija, a podaci o osobama čiji su posmrtni ostaci preneti se trajno čuvaju. Ukoliko se neko od naslednika potom javi, on može da zna kada je izvršena ekshumacija, gde se ostaci nalaze i ako to želi može da ih preuzme i sahrani tamo gde želi – rekao je Dragan Baltovski, direktor JKP „Pogrebne usluge”.

Posmrtni ostaci premeštaju se u zajedničku grobnicu – osarijum na najbližem groblju u odnosu na groblje sa koga se posmrtni ostaci prenose. Osarijumi postoje na Novom groblju, Novom bežanijskom, Lešću i groblju Orlovača.

Pre prenosa posmrtnih ostataka preduzeće je dužno da u pisanoj formi obavesti korisnika grobnog mesta, kao i da obaveštenje o ovome objavi u sredstvima javnog informisanja. Poslednji oglasi ove sadržine objavljeni su krajem 2019. i sredinom 2020. godine.

– Ekshumacija zbog neplaćanja obaveza je krajnja mera i naše preduzeće pokušava da je izbegne jer ljudi iz različitih životnih okolnosti ovu dužnost ne ispune. Pošto pojedini naslednici promene adresu stanovanja ili se odsele iz zemlje, mi svake godine po dva ili tri puta posredstvom sredstava javnog informisanja objavimo ovakav oglas sa tačno naznačenim parcelama za koje nije plaćan zakup duže od 20 godina. Gradska odluka propisuje da ukoliko se zakup ne plaća duže od deset godina imamo obavezu da zbog uređenja i boljeg izgleda naših grobalja izvršimo ekshumaciju posmrtnih ostataka, ali mi i na ovaj način izlazimo u susret naslednicima – objašnjava Baltovski.

Oglasi se objavljuju periodično, a najčešće je reč o slučajevima kada pored neplaćanja postoje i planovi sanacije pojedinih parcela ili delova grobalja, ili se radi o nestabilnim spomenicima koji ugrožavaju susedne spomenike i bezbednost posetilaca grobalja.

– Nadoknade na godišnjem nivou za grobno mesto kreću se od 510 do 6.232 dinara. U proseku najviše ima grobova, a njihov zakup se godišnje plaća 1.466 dinara. Najviše košta zakup za velelepne grobnice u kojima može da se obavi dvanaest sahrana i on iznosi oko 13.000 dinara godišnje. Njih ima svega dvadesetak – rekao je Baltovski. Inače, neka od grobalja u nadležnosti ovog preduzeća postoje više od 150 godina.

Sugrađani svoja dugovanja mogu da izmire na rate po sadašnjim cenama, a korisnici usluga ovog pogrebnog preduzeća mogu onlajn da provere status svojih uplata za grobna mesta, na veb sajtu „Pogrebnih usluga”. Osim na šalterima grobalja, sugrađani naknade za zakup i održavanje površine groblja mogu uplatiti i na tekući račun, kao i e-bankingom ili m-bankingom, zatim mogu da dobiju automatski generisanu instrukciju za plaćanje popunjavanjem formulara na veb sajtu JKP „Pogrebne usluge”, kao i da uplatu izvrše platnim karticama na veb sajtu preduzeća – bez dolaska na groblje, što je posebno važno u trenutnoj situaciji.

Baltovski je apelovao na sugrađane da redovno izmiruju svoje obaveze za zakup i održavanje površine groblja, kao i da se staraju o bezbednosti nadgrobnih obeležja na poslednjim počivalištima svojih najmilijih.