ETF
Alo!/ Dejan Briza
ETF

Alo!/ Dejan Briza

ETF, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Najsavremenija destilerija u Srbiji nalazi se na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Pogon za proizvodnju rakije finansiralo je Ministartvo nauke, a automatizovali su ga profesori i studenti.

Da bi umesto sirovog voća izvozili na primer rakiju, a mlade stručnjake zadržali kod kuće, potrebno je podići više pogona za preradu voća u alkohol. Od tradicionalnog srpskog kazana digitalna destilerija razlikuje se po tome što se u svakom trenutku očitava nivo alkohola.

Temperatura komine podešava se na tastaturi na kojoj se unose i parametri recepture. Nema potrebe za preddestilacijom takozvanim prepekom. 

Pročitajte još:

 

Ali što se tiče kvaliteta i ukusa može da ima samo bolji jer je tradicionalno znanje preneto na mašinu i primenom savremenih tehnologija obezbeđuje se da rakija uvek ispadne kvalitetna.

Dušan Karić je master rad pisao upravo o destileriji. Sa tim znanjima nije otišao u svet već u preduzetničke vode. „Mislim da ima budućnosti zato što male kompanije pružaju mogućnost saradnje sa zemljama zapadne Evrope i samim tim obezbeđuju bolje finansijske uslove“, objasnio je Karić.

„Kvalitet naših studenata je takav da su oni veoma rado viđeni i u domaćim i u stranim kompanijama, a što je najbolje oni imaju sve veći motiv da ostaju ovde. Da iskažu svoje potencijale na izazovnim poslovima“, istakao je Milo Tomašević dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.