Počelo uređvanje, posebne pogodnosti biće za slepe i rampe za invalide

Alo.rs/Tanjug / I.T. | vesti 2021-04-15 13:20:44 2021-04-15 13:20:44

"Naročito je važno što prilikom sanacije koristimao antigrafit boju, tako da će svako nivi grafit čistiti običnom vodom",dodao je Vesić

Printscreen

Grad Beograd je sa koncesionim partnerom počeo je sa sveobuhvatnim sanacijom i pripremom neophodnih saglasnosti za predstojeće rekonstrukcije podzemnih prolaza, koji su u veoma lošem stanju, ruinirani, a pojedini čak i nebezbedni, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je precizirao da su pojedini prolazi, poput onih kod Ušća i Jurija Gagarina, već obnovljeni, da se trenutno radi sanacija prolaza kod Beogradskog sajma, dok na leto predstoje radovi u prolazima na Terazijama.

“Koncesioni partner Grada, odnosno ''Puteva Beograd'', uredio je prolaze na Novom Beogradu, i to četiri ulaza kod Ušća i isto toliko u Jurija Gagarina. Skinuti su grafiti, okrečeno je i uređena je zaštita, zamenjena rasveta i stakla na nadstrešnicama, sređeni su plafoni. U Jurija Gagarina ugrađene su i nove pumpe za izbacivanje vode kao i odvodi kišne kanalizacije”, rekao je Vesić.

U toku su radovi u prolazu u Bulevaru vojvode Mišića, a naredne nedelje “ulazi” se u radove na pešačkom koridoru, dok se završrtak očekuje u narednih 45 dana.

“Prolaz je u dosta lošem stanju i plavljen je često, zbog čega je bio jedan od prioriteta", dodao je Vesić.

Kako je rekao, projekti za sanaciju podzemnih prolaza na Terazijama, usaglašeni su sa službom gradskog arhitekte i Zavodom za zaštitu spomenika, nalaze se u Sekratarijatu za urbanizam i po dobijanju odobrenja počeće radovi.

"Jedan od njih, podzemni prolaz kod hotela Balkan biće ogledni, po čijem će se modelu raditi svi ostali u centralnoj zoni", rekao je Vesić.

Pokretne stepenice su ugovorene, poručene, i to osam komada i 13 invaldskih rampi.

"Sa koncesionim partnerom dogovara se proširenje obaveza koje uključuju mašinsko čišćenje podova, rekonstrukciju i zamenu plafona, postavljanje i održavanje rasvete, sigurnosnih kamera, kao i svakodnevno čišćenje. Obratiće se pažnja na staze za slepe”, rekao je Vesić.

Dodao je da je plan da ovi objekti popostanu reprezentativni i moderni.

"Naročito je važno što prilikom sanacije koristimao antigrafit boju, tako da će svako nivi grafit čistiti običnom vodom", dodao je Vesić.

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više