Mladen Šarčević
Alo!/M. Đoković
Mladen Šarčević

Alo!/M. Đoković

Mladen Šarčević, Foto: Alo!/M. Đoković

Svakog narednog dana, kako kažu u Ministarstvu prosvete, dodavaće se sadržaji i za ostale srednje stručne škole u kojima je najveći obuhvat učenika.

- Narednih dana dodavaće se i sadržaji iz područja zdravstva i socijalne zaštite, ekonomije, elektrotehnike, mašinstva, poljoprivrede... Takođe, u narednim danima sadržaj programa dopunjavaće se i opštim predmetima za srednjoškolce, kao što su geografija, biologija, istorija i ostali predmeti - kaže za Kurir Aleksandar Pajić, posebni savetnik ministra prosvete nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih.

Profesorka

Shutterstock

Profesorka, Foto: Shutterstock

Danonoćni rad

- Od sledeće nedelje učenicima će za učenje na daljinu, pored RTS 3, biti dostupan i RTS 2, pa će nastava biti podignuta na još veći novo - rekao je Šarčević.

On je prethodno, gostujući u emisiji, ponovio da će naredne nedelje osnovci u mlađim razredima, pored postojećih, dobiti i sve one predmete koji su im nedostajali u rasporedu - engleski, likovno i muzičko.

- Za učenike nižih razreda emituju se časovi srpskog, matematike i sveta oko nas. Petacima se emituju časovi iz srpskog, matematike, biologije, istorije, geografije. Šestacima se dodaje još fizika, a sedmacima i osmacima i hemija. Učenici od prvog do sedmog razreda sada imaju dva časa, dok osmaci imaju po tri časa dnevno. Od sledeće nedelje osmaci će imati po četiri časa, a niži razredi po tri - najavio je ministar.

Šarčević je pohvalio nastavnike koje proizvode program za učenike jer, kako kažu, neumorno, od jutra do mraka, prave program.

- Oni su sjajni. Bez ikakvih pitanja ko će ovo da im plati dolaze da obave posao. Mnogi se sad prvi put susreću s kamerom i imaju veći strah od kamere nego od virusa - rekao je Šarčević.

Online nastava

Shutterstock

Online nastava, Foto: Shutterstock

Pomoć u učenju

I Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, koji je takođe jedan od predavača, kaže da je snimanje programa izuzetno zahtevan posao, ali da se svi trude da to bude što bolje urađeno.

- Nastavnici, ali i svi uključeni u proces stvaranja ovog sadržaja, ulažu veliki trud. Radi se po ceo dan, a istovremeno se i snima i montira. Iako možda u ovom trenutku ne funkcionišu sve stvari perfektno, ogromna stvar je urađena u tako kratkom vremenskom roku i, u datim okolnostima, bolje nije moglo - kaže Markov i dodaje da se svakog dana radi na usavršavanju programa za učenike, ali i da u obrazovnom procesu ključnu ulogu imaju nastavnici koji s učenicima moraju biti u stalnoj vezi i pomagati u učenju.

Đaci, ne opuštajte se

OCENE KAD SE SVE VRATI U NORMALU

Ministar Mladen Šarčević rekao je da učitelji i nastavnici mogu učenike ocenjivati na osnovu radova koje im šalju od kuće, a kada se stvari vrate u normalu, moći će da se izvede prava ocena:

- Preko platforme Planete moguće je pratiti registar, odnosno ko se kada registrovao i pratio programe. Imamo elektronske dnevnike i elektronske udžbenike, kao i druge onlajn platforme, a sistem se razvija iz dana u dan. Ocenjivanje će biti iz elemenata koji će deca pokazati radeći od kuće. Tako ćemo imati neku prolaznu ocenu, a kada se stvari vrate u normalu, moći ćemo da izvedemo pravu.

Onlajn časovi i na našem sajtu PRATITE NASTAVU NA KURIR.RS

Na sajtu Kurira možete pratiti nastavu na daljinu od 8 do 18 sati. Kurir podržava odluku Vlade Srbije da se u vreme vanrednog stanja nastava odvija onlajn, odnosno u direktnim prenosima časova na RTS 3.

Naša podrška se ogleda u tome što ćemo svakog dana prenositi nastavu, pa časove na daljinu možete pratiti preko Kurirovog sajta. Prenos je preuzet sa RTS.

Online nastava

Shutterstock

Online nastava, Foto: Shutterstock

Radila inspekcija

PROFESORI SEDELI U ŠKOLI

Šarčević je dodao i da je ministarstvo juče slalo inspekciju u pojedine internacionalne škole gde su se okupljali nastavnici i sedeli u školi:

- U školama treba da bude jedno ili dvoje ljudi, a da ostali zaposleni rade od kuće, nastavnici da budu u kontaktu sa đacima i da im šalju materijale za rad.

KURIROV VODIČ ZA ŠKOLU OD KUĆE

Edukativni sadržaj emituje se na RTS 3 za učenike osnovnih škola počinje od 8 sati i traje do 18 sati, radna nedelja trajaće šest dana za sve učenike od 1. do 7. razreda emitovaće se obrazovni sadržaji u blokovima od po dva časa dnevno za učenike 8. razreda emitovaće se edukativni sadržaji u blokovima od po tri časa dnevno, od kojih će dva uvek biti srpski jezik i matematika, a treći čas je jedan od predmeta koji se polažu na završnom ispitu.

Deca, internet, otmica, roditelj

Shutterstock

Deca, internet, otmica, roditelj, Foto: Shutterstock

OBAVEZE NASTAVNIKA

Da u elektronski dnevnik evidentiraju sve realizovane TV časove i druge nastavne jedinice. Ova evidencija biće u funkciji verifikovanja realizovane nastave, čime se stvaraju uslovi za redovan završetak nastavne godine.

OBAVEZA RODITELJA

Da obaveštavaju razredne starešine svakodnevno o zdravstvenom stanju svog deteta, i da nadgledaju da li im deca prate nastavu.

NASTAVA NA RTS 3

Svi učenici osnovnih škola prate predavanja na ovom kanalu, koji je u svim ponudama kablovskih operatera. Raspored časova je na sajtu Ministarstva prosvete ili na sajtovima škola. Proverite raspored časova za razred koji pohađa vaše dete.

NASTAVA NA RTS planeta

Za praćenje nastave na ovoj platformi neophodan je pristup internetu. Platforma može da se prati na računarima i smartfonima, te je potrebno otići na sajt www.rtsplaneta.rs.

Neophodna je registracija korisnika na samom sajtu: kliknite na „prijavi se“. Otvoriće se prozor u koji unosite korisničko ime ili mejl adresu, a možete da se prijavite i preko Fejsbuk naloga. U gornjoj šini je meni s programima, a među njima i „moja škola“; kliknite na „moju školu“ i dobićete ponudu nastave po razredima, te izaberite svoj razred. Možete uživo da pratite nastavu ali i odloženo 72 sata. Uputstvo i pedagoške preporuke za korišćenje dostupni su na internet stranici

www.rasporednastave.gov.rs i njihovo korišćenje je besplatno.

ZA ONE BEZ INTERNETA I SMARTFONA

Roditelji koji nemaju internet i smartfon neophodno je da se jave razrednom starešini svog deteta, sa njim treba da se dogovore da im škola obezbedi odštampana predavanja ili da škola šalje sadržaj predavanja na mejl osobe koju označe roditelji.