ČITAOCI ALO! U PANICI! Počela najezda bubašvaba! Ako vaše komšije rade jednu stvar - TEŠKO VAMA!

Redakciji „Alo!“ javilo se više čitalaca s istim problemom - primetili su veliki broj ovih omraženih insekata.

Bubašvaba
Bubašvaba, Foto: Profimedia

Toplo vreme i visoka vlažnost, osim što pogoduju komarcima, koji nam uprkos tretiranju svakodnevno piju krv, uzrok su još jednog nezvanog gosta - bubašvabe.

Redakciji „Alo!“ javilo se više čitalaca s istim problemom - primetili su veliki broj ovih omraženih insekata.

 

- Povećan broj bubašvaba u stanovima i objektima za druge namene je očekivan zbog idealnih uslova u spoljašnjoj sredini, odnosno vlažnosti vazduha od 60 do 90 odsto i temperaturi višoj od 23 stepena - objašnjava Dragana Despot, direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Prema njenim rečima, bubašvabe se mogu pojaviti i ako je u komšiluku vršeno istrebljivanje tih tvrdokrilaca.

 

- Dezinsekcija u jednom stanu može izazvati pojavu ili povećan broj bubašvaba u susednom stanu koji nije tretiran. Kod pojave velikog broja ovih insekata preporučuje se dezinsekcija kompletnog objekta - kaže Despotova.

Ona dodaje da bi građani, ukoliko primete bubašvabe, trebalo obavezno da se obrate licima stručnim za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

EVO KAKO DA SE SPASITE DAVLJENJA! Stručnjak otkriva kako da se izvučete iz vira, brze reke, a jedna stvar je UBEDLJIVO najvažnija ako se nađete u takvoj situaciji!

 

- Treba sprovesti dezinsekciju stana, a ukoliko je infestacija visoka, tretman treba ponoviti posle četiri nedelje - zaključuje sagovornica „Alo!“.

Bubašvabe su najstariji poznati insekti i potiču iz tropskih i suptropskih predela, ali su se naselili u svim delovima sveta, prateći ljude u migracijama, odnosno izvore hrane.

OVAJ SNIMAK SU ALBANCI POKUŠALI DA SAKRIJU "Pre pola sata je bio jedan...": Baka Danica otkrila kakvu su golgotu preživljavali Srbi na Kosovu! (VIDEO)

Na teritoriji Srbije žive tri vrste ovih insekata - crne bubašvabe, bubaruse i američke bubašvabe. Crne bubašvabe su najčešće i lako se prepoznaju po tamnom telu. Mužjaci imaju krila, ali ne lete, dok su kod ženki zakržljala.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi