Groblje
printscreen/youtube
Groblje

printscreen/youtube

Groblje, Foto: printscreen/youtube

Pale sveće 

Brinu i o grobovima poznatih koji su zaboravljeni

Ratko Vujović ističe da njegove kolege i on brinu i o grobovima znamenitih Srba koji nemaju naslednike, a koji su preminuli pre nego što je napravljena Aleja velikana. - O tim grobovima nije imao ko da brine, pa smo prošle godine to preuzeli na sebe. Između ostalih, tu su i grobovi naših glumaca Žanke Stokić, Dobrice Milutinovća, Čiča Ilije Stanojevića, Milke Grgurove Aleksić i Vele Auguste Nigrinove.

 

U Srbiji ima mnogo starijih građana koji u ovom teškom vremenu nemaju nikoga ko bi vodio računa o grobnicama njihovih najmilijih dok su oni u karantinu. Zbog toga Ratko i njegovi prijatelji imaju pune ruke posla.

- Svako od nas dnevno obiđe po desetak grobnica, očisti ih i zapali sveću. Grobovi koje treba da obiđemo tokom jednog dana uglavnom se ne nalaze na istom groblju, pa moramo da putujemo na više mesta. Ipak, zahvalnost onih koji su nas zamolili da obiđemo večne kuće njihovih najmilijih nakon što im pošaljemo fotografiju očišćenog groba i upaljene sveće na njemu nema cenu - kaže Ratko i napominje da su juče imali posla više nego obično.

Ratko Vujović

Privatna arhiva

Ratko Vujović, Foto: Privatna arhiva

Pobusani ponedeljak 

Prema njegovim rečima, na početku vanrednog stanja penzioneri su prema njihovoj besplatnoj akciji sređivanja grobova bili sumnjičavi, međutim, poziva je iz dana u dan sve više.

- Ovo je zaista postala masovna akcija, a mi se trudimo da svima izađemo u susret. Kada nas pozovu, uglavnom nas bojažljivo zamole da malo očistimo prašinu, zapalimo sveću i ako nam nije teško odnesemo jedan mali cvet po našoj želji, da se ne trošimo. Niko nije zahtevan, a mi smo svesni da im naša pomoć u ovim trenucima mnogo znači - ističe Vujović.

Ne mare za vremenske prilike

Kako ističe Ratko Vujović, njegove kolege i on se trude da ispune sve želje starijih od 65 godina, čak i kada im vremenske prilike ne idu naruku.

- Jedna gospođa nas je zamolila da na grob njene majke odemo prošlog meseca, kada nas je baba marta iznenadila kratkotrajnom susnežicom. Mnogo se izvinjavala, uz konstataciju da je reč o godišnjici smrti, a mi smo, naravno, uslišili njenu molbu. Očistili smo grobno mesto od snega, postavili cveće i zapalili lampion - kaže Vujović.