Pobegao je iz Jugoslavije, živeo 10 godina u tuđini, a sada odande beži glavom bez obzira! Kad čujete razlog NAJEŽIĆETE SE!

Teška srca odlučili smo se na preseljenje, otkazali hipoteku i ugasili poduzeće, rekao je novinarima.

Aerodrom
Aerodrom, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Programer poreklom s područja bivše Jugoslavije odlučio je da napusti Veliku Britaniju nakon deset uspešnih godina zbog nesigurnosti i "bezumnog plemenskog ponašanja" uzrokovanog britanskom odlukom da napusti Europsku uniju.

Kako javlja Guardian, stručnjak za IT kojeg su, radi zaštite identiteta, nazvali Jan, već je osnovao firmu u Švajcarskoj i kaže da su mu tamo osigurani svi uslovi. Kao jedan od razloga za odlazak iz zemlje, Jan je istaknuo pad vrednosti britanske funte koja mu je, rekao je, "ubila" posao. Naime, zbog pada funte uzrokovanog Bregzitom značajno su mu porasli troškovi saradnika koje angažovao u Rumuniji i Indiji.

Iako u Engleskoj žive čitavu deceniju, 42-godišnji Jan i supruga odlučili su da se presele jer, kako su rekli, "ne žele da budu zarobljeni na ostrvu koji zapada u stanje bezumnog plemenskog ponašanja".

Guardian piše kako njegova priča odražava borbu mnogih vlasnika malih i srednjih preduzeća koji su pogođeni kolapsom vrednosti valute nakon referenduma, na kojem je britanska većina izabrala Brexit.

Ističu kako je Janova firma vrlo uspešna, te sarađuje s vodećim svetskim IT firmama poput američkog Applea.

 

- Teška srca odlučili smo se na preseljenje, otkazali hipoteku i ugasili poduzeće u Ujedinjenom Kraljevstvu. Učimo nemački, a u Švajcarsku smo preselili i celu životnu ušteđevinu - rekao je Jan novinarima.

Zanimljivo, britanski list fokus priče prebacio je na činjenicu da Jan dolazi s Balkana, odnosno da se na preseljenje odlučio nakon "Titove Jugoslavije, kada je Srbijom zavladao nacionalizam, isključivost i plemensko ponašanje", odnosno u vremenu Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića. Čini se kao da Guardian na neki način pokušava da ukazaže kako je klima u Velikoj Britaniji slična devedesetima na području bivše Jugoslavije.

- Neverovatno mi je da Britanija svojom odlukom o "više kontrole" zapravo ide u smeru u kojem je Srbija išla 1988, umesto da ide u smeru u kojem je Švajcarska 2018. godine - rekao je Jan.

Ističe se i kako je Janova firma stvarala novac, donoseći ga od strane američkih klijenata u engleski proračun.

- Zapanjujuće je kako niko ne brine o tome kako će male kompanije funkcionsati iz dana u dan nakon Bregzita. Shvatio sam da ne smem dozvoliti da moj posao postane talac takve politike, pa sam odlučio da odem - pojasnio je muškarac.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: ...
  11/01/2019 - 09:25
  Gde su ulozili pare. U CH. Brzo ce oni i odatle pobeci. Brze nego iz Engleske. Ovde deru li deru a kad stranac ima firmu to brzo propadne. Razlog je samo jedan a to je oni podrzavaju svoje. I to dobro i skriveno. Zemlja u kojoj je sve, bukvanlno sve registrovano i precenjeno.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi