Pionirke
Youtube/Screenshot
Pionirke

Youtube/Screenshot

Pionirke, Foto: Youtube/Screenshot

Ne sudim im, samo prenosim. Ovo su njihove priče. Kladim se da ste ih i vi čuli.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Mi smo po farmerke putovali u Trst"

Koliko god kvalitetne farmerke ili cipele kupili u Srbiji, jugonostalgičar će tvrditi da nisu kao one u Trstu. Jer u Trstu su se kupovale najbolje i najkvalitetnije stvari, a prodavačice su uvek bile ljubazne i Srbe su volele najviše od svih mušterija. U Trst se nekad svraćalo samo na kafu, posle posla, ali pošto se novca uvek imalo, niko se iz Trsta nije vraćao praznih ruku. To su bila zlatna vremena.

"Mogli smo da spavamo i na klupi, bez straha da će nas neko ubiti"

Jugonostalgičari vole da kažu da su to bila mnooogo mirnija vremena. Toliko mirna da nikad nisu zaključavali vrata od kuće ili stana, a kako kažu, mogli su da spavaju bilo gde napolju, u bilo kome delu zemlje, i da ne brinu da će im se nešto desiti. Naravno, nisu spavali napolju, ali su mogli. Jer to su bila zlatna vremena.

Klupa

Profimedia

Klupa, Foto: Profimedia

"Sloboda Čačak bi usisao i tepih, a ne običnu prašinu"

Moderni usisivači što se jedva čuju - to ništa ne valja, reći će vam svaki jugonostalgičar. Možda su "Sloboda Čačak" usisivači imali zvuk borbenog aviona koji je budio celu zgradu, ali taj što je mogao da usisa, ne može nijedan moderan usisivač danas. Ni veš mašine i frižideri nisu više što su nekad bili. U Jugi su ih bolje proizvodili i duže su radili. A danas se sve kvari čim istekne garancija. Jer danas nisu ta zlatna vremena.

"Imali smo more"

Mama bi spremila sendviče sa parizerom za put, stari bi ubacio kofere u auto, a sokove i hranu bi potrpali u prenosne frižidere. Kakva Grčka, kakva Turska, kakvi bakrači. Letovanje u Jugi je bilo zakon. Da li ćemo malo u Istru ili na Sveti Stefan, a možda i oboje.... Da, da, to su bila zlatna vremena.

"Sa pasošem Jugoslavije mogao si da obiđeš ceo svet"

I kad čuju odakle si, svi su te gledali s poštovanjem. E za ovo stvarno treba skinuti kapu. Jugosloveni, zavidim vam.

 

"Dok je bilo Juge, sve je bilo bolje"

Možda. Mi mladi to nikada sa sigurnošću nećemo moći da znamo. Naročito kada, uz priče jugonostalgičara, dodamo one potresne ispovesti o Golom otoku i Informbirou. Istina je negde na sredini, a mi smo na početku novog vremena. Zaključavamo vrata i ne možemo da spavamo napolju, nemamo novca da kupujemo farmerke u Trstu, i već smo preživeli dovoljno da možemo da kažemo da smo generacija jakih. Iako su, drugovi i drugarice, ta zlatna vremena prošla, ne brinite, mi guramo napred.

 

Komentari (4)

eee srce moje

29.11.2018 22:53

Svako od Vas moze da veruje ili ne veruje, ali Sve ovo sto si napisala je ISTINA, ali nedostaje i Ovo, LJUDI su se DRUZILIIIIIII. Kratak primer, iz nase zgrade 4 porice idu na more u Tucepe, samo nasa Nema kola, otac i ja vozom, a brat i majka FICOM sa komsijama koji Imaju DETE, Zao mi je sto si IRONICNA.........

i jos ovo

29.11.2018 22:57

ako imas 31god , onda Ne znas Osnovne srvari, Tada je SFRJ jos uvek postojala, ljubi te teta od 59leta, a Pitam malo i roditelje

Seka

29.11.2018 23:18

Pripadam toj generaciji kada je sve bilo opusteno, laganica, bezbrizno, a sve se promenilo 1982-85 kada su ustase koje su pobegle posle II svetskog rata da se vracaju i vrsljaju,kao sto su i siptari u prve redove stavljali decu i zene a oni cucali negde sa strane i nadgledali kamenovanje automobila da srbijanskim tablicama dok samo mi sa bosanskim tablama prolazili normalno bila je poenta praviti probleme Srbima, nacionalni animozitet prema Srbima!

jamespop

30.11.2018 03:15

Baš tako kao što tekst i kaže, radnik je bio poštovan i imao sva prava, bili smo gospoda iako smo bili drugovi. Jugonistalgija, možda se može i tako reći za nas koji tvrdimo da se pre bolje živelo, današnjim političarima preporučujem da se potrude da ne budemo više jugonostalgičari, neka stvore bolje, bogatije, pravednije društvo nego što je sada i svi će mo da zaboravimo Jugu, za sad je ovako