Plivanje za bogojavljenski krst okupilo pravoslavce širom Srbije i regiona: Voda je hladna, ali je srcu toplo!

M.J.M. | vesti 2021-01-19 17:32:20 2021-01-19 17:32:20

Bog se javi! Tradicionalni pozdrav kojim se pravoslavni hrišćani pozdravljaju na Bogojavljenje juče ujutru je odzvanjao obalama reka i jezera širom Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, gde su se najhrabriji vernici okupili kako bi u ledenoj vodi zaplivali prema Časnom krstu.

Dejan Briza

- Voda je hladna, ali je za srce toplo što ovu tradiciju čuvamo - rekao je pobednik ovogodišnjeg plivanja za časni krst u Sirči kraj Kraljeva, Marjan Spasojević.

Ovim rečima dobro je opisao osećanja svih onih koji su se nadmetali da kroz ledenu vodu dođu do simbola pravoslavlja, pa su se sa njim složili i ostali učesnici.

Na Adi Ciganliji u Beogradu ove godine je plivalo samo 12 učesnika, po šestoro pripadnika Žandarmerije i Svibora, a skupu na Adi prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je poručio je da je plivanje za Časni krst dokaz uzornog života koji su plivači vodili čitave godine, kao i dokaz nepokolebane vere, snage duha i njegove nadmoći nad telom.

 

I u Zemunu je po 24. put organizovano plivanje za Časni krst, simbolično su učestvovale tri devojke i tri mladića, a pobednica je Anja Vukajlović iz Pančeva, studentkinja Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Plivalo se i u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Brusu, Varvarinu, Petrovcu na Mlavi, Ćupriji...

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više