Plaćanje telefonom
Shutterstock
Plaćanje telefonom

Shutterstock

Plaćanje telefonom, Foto: Shutterstock

Brojni su primeri među globalnim biznis liderima da je lako nestati ukoliko uvek niste korak ispred. Možda i najdrastičniji primer kako se sa vrha, "preko noći", stiže do dna je kompanija Nokia.

Svet jednostavno nije mogao da čeka da glomazne i zastarele telefone pretvore u brze, još pametnije uređaje. Nisu se dovoljno brzo prilagodili tržištu, a Android platforma je već "ukrala srca" korisnika. I tako je sve postalo istorija…

Zanimljivu lekciju o nedostatku vizije svetu je za nauk dao Blockbuster kada je odbio da preuzme Netflix. Te sada davne 2000. godine nisu mogli ni da sanjaju da se filmovi više neće uzimati u videoteci. Ostali su u prošlosti, a Netflix danas, u doba pandemije, živi svoje najbolje dane.

No, ima i primera kako su neke kompanije i nekoliko koraka ispred od ostatka sveta. Ili bolje reći osmeha. Jeste li znali da se u restoranima brenda KFC u Kini račun plaća upravo osmehom? Zvuči kao informacija iz budućnosti, ali to je uveliko realnost. Hteli su da privuku mlađe generacije, a kako drugačije nego najmodernijom softverskom tehnologijom.

Imamo i primere da inovacije stižu i od onih od kojih to najmanje očekujemo.

Svi smo mišljenja da je duvanska industrija jedna nepromenjiva konstanta. I svi verujemo da - dok je sveta, biće i pušača i cigareta. Prevarili biste se. A među prvima je zaključio je da su tradicionalne cigarete "odslužile" svoje – upravo vodeći među proizvođačima u toj industriji, duvanski gigant Filip Moris.

Svojim proizvodom IQOS-om za koji veruju da će promeniti svet u kom više neće biti duvanskog dima, napravili su promene i tako dospeli na listu najinovativnijih kompanija „BIG Innovation Awards“ za 2020. godinu. Iako obično tu nema mesta za duvansku industriju, konsultanska kuća Business Intelligence Group prepoznala je inovativni pristup u transformaciji poslovanja i po prvi put kompaniju Filip Moris uvrstila u 100 najinovativnijih.

IQOS

Shutterstock

IQOS, Foto: Shutterstock

Po prvi put je i Američka agencija za hranu i lekove (FDA) jedan elektronski nikotinski proizvod (IQOS) svrstala u kategoriju “duvanskih proizvoda modifikovanog rizika” (MRTP). Ko je pre nekoliko godina mogao pretpostaviti da će ova rigorozna institucija za bilo koji proizvod duvanske kompanije dozvoliti da se kaže da organizam izlaže manjoj količini štetnih materija? Samo vizionari koji znaju da je za uspeh vrlo često potrebno da se udaljite od svoje prošlosti.

I dok je kod nas ovih dana sve više potrošača koji u prodavnicu odlaze samo sa mobilnim telefonom i plaćaju svoje račune uz pomoć Apple Pay-a i e-Walleta, kupovina u Americi u Amazon Go prodavnicama nekima može da deluje kao krađa, jer funkcioniše po principu – uđeš, uzmeš i izađeš. Amazon Go je objedinio razne funkcije kupovina na klik, skeniranja QR kodova, integrisanog plaćanja i prepoznavanja lica. I sasvim očekivano, ovaj poduhvat motivisao je velike prodajne lance poput Wallamarta da se pokrenu i promene.

Amazon

Shutterstock

Amazon, Foto: Shutterstock

Zato je teško zamisliti kako će već iduće godine u ovo vreme svet kakav danas poznajemo izgledati, ali je jasno da će biti formiran u korist potrošača i njihovih potreba.

Pročitajte još: