Malina, maline
Profimedia
Malina, maline

Profimedia

Malina, maline, Foto: Profimedia

Međutim, deo malinara koji je dao oglase tvrdi da i pored takvih uslova teško dolaze do radnika.

"Tražim berače koji znaju i hoće, a ne neradnike koji bi da se sunčaju u malinjaku" – jedan je od takvih oglasa koji je postao viralan na društvenim mrežama, a koji je objavio domaćin iz Pecke kod Osečine koji na svom imanju crveno zlato gaji na oko 80 ari i koji, upravo zbog svog oglasa, želi da ostane anoniman.

Deset dana je taj oglas na Fejsbuku i za deset dana od ne znam koliko poziva uspeo sam da dođem do dve žene, obe po 60 godina, iz sela oko Valjeva, koje stvarno znaju šta je malina i berba. A koliko sam imao poziva onih koji misle da je to izlet ili traže prevoz od svog mesta i uveče do kuće, to i ne brojim!

Nije ovo posao za svakoga, shvatam da je muka provesti više od 10 sati u jari i u trnju za koje treba da nabereš 60 kilograma, ali ne razumem da se mnogo mladih žali da nema para, zdravi su i pravi, a neće da se potrude da nauče – priča naš sagovornik, dodajući da su mu potrebna još dva iskusna radnika za mesec dana intenzivne berbe.

Kako dodaje, ranijih godina je berače imao čak i iz Bosne, a sada "mora da vodi računa kome će dati dnevnicu od 2.500 dinara, tri obroka i smeštaj".

Sa obezbeđivanjem radne snage za svoj malinjak u kome gaji 15.000 struka sorte vilamet, problem ima i Desimir Šarančić iz Brodareva kod Prijepolja, koji je takođe dao oglas.

 

Komentari (1)

majche

13.06.2020 15:50

interesuje me