GRAD VALJEVO USVOJIO PREDLOG POKS Pilot heroj Miloš Žunjić dobija ulicu u rodnom Valjevu

Vodio odbranu Beograda 6. aprila 1941.

6. lovački puk
6. lovački puk, Foto: printscren youtube

 

Skupština Grada Valjeva usvojila je predlog Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) da pilot, Miloš Žunjić, koji je 6. aprila vodio jugoslovensku kraljevsku avijaciju tokom bombardovanja Beograda, dobije ulicu u tom gradu.

 

- Ponosni smo što je naša inicijativa prihvaćena i što će heroj Miloš Žunjić dobiti ulicu u svom rodnom gradu. Srpski piloti borili su se protiv nadmoćne nemačke eskadrile i hrabro dali svoj život braneći svoj narod, a Miloš Žunjić je bio na njihovom čelu. Kada je 6. aprila počelo bombardovanje prestonice, poleteo je sa svojim ljudima uz poklič "Za mnom!".

 

 

On je tokom vazdušnih borbi uspeo da obori jedan nemački bombarder, ali je njegov avion teško oštećen zbog čega je bio primoran da padobranom iskoči iz aviona. Iako prema nepisanom pilotskom kodeksu pilot koji iskoči iz aviona prestaje da bude meta, piloti nemačkog Luftvafea su mitraljezima usmrtili Žunjića dok se padobranom spuštao na zemlju. Ovaj heroj ima ulicu u Beogradu, a sada će konačno, posle skoro osam decenija, jednako priznanje dobije i u rodnom Valjevu – poručio je narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

 

POKS podseća da je avijacija Kraljevine Jugoslavije brojala više od 2.400 aviona svih vrsta, većinom domaće proizvodnje. Zahvaljujući komunistima, koji su fabrike nacionalizovali i rasterali sve stručnjake, one su propale, a danas, nijedna od tih fabrika ne postoji.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi