Bajlonijeva pijaca
Tanjug/D.Kujundžić
Bajlonijeva pijaca

Tanjug/D.Kujundžić

Bajlonijeva pijaca, Foto: Tanjug/D.Kujundžić

One su na zelenim pijacama, otkad su one otvorene, imale rekordan skok i do 700 dinara za kilogram. U međuvremenu su pojeftinile i kreću se od 500 do 600 u prestonici, dok se u unutrašnjosti Srbije uglavnom mogu kupiti od 300 do 450 dinara.

Pojavile su se i prve trešnje, koje koštaju i do 500 dinara na zelenim pijacama. Ove cene su paprene, smatraju građani. Kako su kazali reporterima "Novosti", oni više nisu u mogućnosti da kupuju na kilogram, već uglavnom pazare po 200 - 300 grama.

Na beogradskoj "Veletržnici" ove nedelje cena jagoda je pala i sada se kreće između 220 i 250, za razliku od prošle sedmice kada je išla i do 400 dinara. Međutim, na zelenim pijacama ovo bobičasto voće još nije znatnije pojeftinilo. Na tezgama pojedinih direktnih proizvođača u prestonici mogu se naći i za 300 dinara, ali kod preprodavaca su i dalje skuplje.

- Mi planiramo od petka da spustimo cenu jagoda na 350, možda čak i na 300 dinara za kilogram - ističe za naš list Milena J., koja je proizvođač.

- Uglavnom radimo veleprodaju i trudimo se da na pijaci imamo što jeftiniju ponudu i izađemo u susret i građanima, koji su isto u teškom položaju. Preprodavci su ti koji dižu cene.

Upravnik "Veletržnice" Nenad Marinković kaže da su sada u ponudi samo domaće jagode.

Pijaca

RINA

Pijaca, Foto: RINA

- Nema ih više iz uvoza, ovo je sada sve domaće i ove nedelje koštaju od 220 do 250 dinara - navodi Marinković.

- Stigle su i prve domaće trešnje iz Smedereva i Ritopeka. Njihova cena je kod nas oko 300 dinara, a na zelenim pijacama su sigurno skuplje.

On ocenjuje da se u narednom periodu može očekivati pad cena ovog bobičastog voća, kako budu pristizale nove količine i ponuda se poveća. I agroekonomski stručnjaci imaju slično mišljenje. Oni smatraju da je cena jagoda tako visoka jer sada uglavnom dolaze iz plastenika, što znatno poskupljuje troškove proizvodnje.

Drugi razlog je što je zbog aktuelnih okolnosti manja konkurencija iz uvoza. Takođe, imajući u vidu da sada na pijace stiže rano voće, očekuju da će do pojeftinjenja doći kako se bude povećavala ponuda na tržištu.

Marinković kaže da su na "Veletržnicu" stigle i prve lubenice iz Grčke i Turske, čija cena se kreće od 120 do 150 dinara za kilogram. Potrošači opet treba da računaju da će na zelenim pijacama one biti skuplje.

CENE NIŽE U MARKETIMA

U trgovinskim lancima cena jagoda je oko 400, a na akciji se može naći i za 340 dinara. U malim prodavnicama varira i kreće se uglavnom od 300 do 350 dinara.

Komentari (1)

krkela

14.05.2020 21:07

dabogda da im niko nista ne kupi!SRAMOTA