Dete Dečak Ljuljaska
Shutterstock
Dete Dečak Ljuljaska

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Mališan je, kako je ispričao njegov otac Dinko Dolovac, najpre bio sa svojom grupom napolju, gde su se igrali.

"Kada su ušli unutra, vaspitačica im je rekla da idu da operu ruke. Međutim, on je umesto toga izašao napolje u Požesku ulicu. Kada su ga policajci videli samog, prišli su mu i pitali ga zašto je sam, a zatim ga odveli nazad u vrtić", ispričao je Dolovac za "Blic".

On ističe da se sve završilo na najbolji način.

"Kada su me pozvali iz vrtića i rekli mi šta se dogodio, nisam mogao da verujem. Šta bi bilo da se desilo najgore?", pita se on.

Kako kaže, nakon toga su ga zvali iz predškolske ustanove, gde sutra ide na sastanak.

"Rekli su mi da će vaspitačica biti suspendovana, a ja ću videti još koje mere da preduzmem", kaže Dolovac.

Kako kažu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu obavešteni su o događaju u predškolskoj ustanovi "Čukarica" i odmah je naložen inspekcijski nadzor kako bi se ispitala odgovornost zaposlenih.

"Bezbednost dece nam je na prvom mestu i činimo sve da predupredimo ovakve događaje jer rad sa decom zahteva ogromnu odgovornost svih", rekli su u Sekretarijat.

Kako dodaju, po izlasku inspekcije na teren znaće se kako je došlo do toga da šestogodišnji dečak sam izađe iz vrtića bez znanja vaspitačice i kada se utvrdi čijim propustom se to dogodilo, inspekcija će naložiti mere.

"U međuvremenu, direktorka predškolske ustanove je izdala rešenje o udaljenju vaspitačice sa rada dok se ne utvrdi pod kojim je okolnostima dete napustilo objekat vrtića. O svemu su odmah obavešteni roditelji", objašnjavaju u Sekretarijatu.

Oni dodaju da se u izjašnjenju direktorke ove predškolske ustanove navodi "da je dečak zatražio da ode do toaleta u 10:50 časova, a da ga je u grupu vratila patrola policije u 11.05 koja se zatekla u blizini. Vrata vrtića u tom trenutku nisu bila zaključana jer je druga grupa dece bila u dvorištu".

Sekretarijat kaže i da insistira na striktnom pridržavanju propisa koji se tiču bezbednosti dece tokom boravka u predškolskim ustanovama i propusti se neće tolerisati.

Komentari (8)

Pera Karijera

19.07.2017 20:51

Zaposleno je 50 posto manje ljudi, nego sto bi trebalo da ih bude zaposleno po predskolskim ustanovama. Gura se po 50-toro dece u prostorijama od 40 kvadrata. Sad cete i to malo da otpustate. Svuda se prica o deci i decijim pravima, a ustvari, deca su vam poslednja rupa na svirali. Novopecenim roditeljima otezavate maksimalno. Jedan obican javasluk i licemeraj.

Mali i Vesic

19.07.2017 21:47

@Pera Karijera - otvaraju obdaništa! Ko daje dozvole?

alo bre

19.07.2017 22:55

pitam se kakvo je to dete, ako "Kada su ušli unutra, vaspitačica im je rekla da idu da operu ruke. Međutim, on je umesto toga izašao napolje u Požesku ulicu. Zasto jos neko dete nije izaslo napolje u Pozesku, e tu je problem, RODITELJI.......

Dragana

20.07.2017 01:22

Sa 6 godina dete bi trebalo da slusa,prati uputstva i zna pravila vrtica. Zasto ostalima to nije palo na pamet-zato sto su slusali vaspitacicu i zato sto znajj da ne smeju sami van vrttca. Znaci ,radi se i o propustu ustanove i o nezrelom detetu.

Ana

20.07.2017 01:37

Tu nemoze biti kriva vaspitacica,kriv je nacin na koji mi obezbedjujemo obdanista.Evo u Australiji je svako obdaniste i svaka skola obezbedjena sa dva metra visokom ogradom i brava za otvaranje vrata kako na ogradi dvorišta tako na ulaznim vratima vrtića je pri vrhu vrata, tako da deca nemogu da dohvate.Kod nas moze ko hoce da udje, izadje stalo su vrata otvorena, pa za neko nestašno dete to nije problem.

Nikolina

20.07.2017 07:33

Kako dečak od pet godina ne zna da ne bi smeo da izađe sam iz vrtića? Deca se sada gaje kao da su centar sveta i sve im je dozvoljeno. Ali, niko ne može da suspenduje roditelje, uvek to budu vadpitači, učiteljice, nastavnici.....

Ja

20.07.2017 08:34

Zašto je VASPITAČICA KRIVA, ja kao roditelj čija deca idu u vrtić ne mogu da shvatim da se optužuje vaspitačica...ZAŠTO GLAVNI ULAZ NIJE ZAKLJUČAN, ZAŠTO KAPIJA NIJE OBEZBEĐENA DA DETE NE MOŽE DA IZAĐE, odakle detetu ideja da izađe napolje...ZATO ŠTO JE NEVASPITAN I NEPOSLUŠAN a za to su krivi roditelji a ne vaspitačica. Najlakše je svaliti krivicu na najslabijeg, razumem da je žena odgovorna ali sa velikim brojem dece u sobi...ona nemože sve da isprati, zato se obezbeđuju ulazna vrata i kapija.

Olja

20.07.2017 09:03

Hvala Bogu da je dete bezbedno vraceno ali zasto su uvek drugi krivi zbog nevaspitane ili lose vaspitane dece? Vaspitacice, lekari i policajci (ne mislim na komunalce) su dezurni krivci za sve roditeljske propuste i samo se ceka prilika da se prosto ostrve na njih. Nema traga porodicama u kojim se zna red, hijerarhija, postovanje... Posle je djavo kriv kada se drogiraju, "gejiraju", u hordama ubijaju, nikakvog i ni za kog postovanja nemaju. Ova politika nasu porodicu vodi u propast.