NIJE IMALA NI ZA HLEB Baba gladovala, unuci sa njenom penzijom radili nezamislive stvari

Žrtve ekonomskog zanemarivanja štite naslednike

Penzioneri
Penzioneri, Foto: Alo!

Kada su zaposleni u Službi kućne nege primetili da jedna starica koja je korisnik njihovih usluga svakim danom sve više propada, te da nema više od 38 kilograma, a ima solidnu penziju, alarmirali su Centar za socijalni rad. I, ispostavilo se da su njenom penzijom, kojom je trebalo da se prehrani, unuci plaćali račune za mobilni telefon i internet...

Ovo je jedan od stotinak slučajeva kojim se tokom prošle godine bavio niški Centar za socijalni rad, iz kojeg poručuju da je nasilje nad starima sve podmuklije, perfidnije i više se prikriva jer su i same žrtve u sukobu sa vlastitim emocijama, odnosno osećanjem dužnosti.

- Porast broja ovakvih slučajeva beležimo ne samo zato što ih je zaista više, već stoga što je to nasilje postalo vidljivije, pa se češće prijavljuje - objašnjava pomoćnik direktora Centra za socijalni rad u Nišu Lidija Stanković. - Ekonomsko zanemarivanje je najčešći oblik jer se starije osobe ostavljaju bez hrane, lekova, nege... Najčešće mu pribegavaju članovi porodice ili srodnici koji stare ostave u mraku i hladnoći, jer ne plaćaju račune za stanove u kojima žive. Pritom, mada i mi često ostanemo bez teksta kad vidimo šta ti ljudi preživljavaju, neretko oni štite svoje zlostavljače jer ih je, kažu, sramota. Konkretno, jedna pretučena majka je zbog sina nasilnika privremeno bila smeštena u socijalnu ustanovu, a onda se sve vreme sekirala što nema nikoga da mu skuva ručak.

Hleb, pogača
Foto: Shutterstock,

Nažalost, to je jedan od poslednjih tabua u našem društvu - da roditelji, po svaku cenu, moraju da zaštite svoje potomke, bez obzira na to šta im oni priređuju - ali se u slučajevima dokazanog nasilja određuje staratelj, do ponovnog uspostavljanja funkcionalnosti porodice.

- Neprestano apelujemo da, ukoliko bilo ko sumnja na nasilje u porodici, da nam prijavi slučaj i mi ćemo preduzeti sve mere da taj slučaj "ispratimo". Nisu potrebni dokazi, niti da se onaj ko prijavljuje izlaže nekom riziku jer prijava može biti i anonimna - zaključuje Lidija Stanković.

SUD

Zakon propisuje i to da su deca dužna da brinu o roditeljima i te obaveze ih može osloboditi samo sud. Tako je, nedavno, jedan Nišlija pred licem pravde dokazao da, zato što je bio zanemarivan u detinjstvu, on sada nema obavezu da se stara o ocu... Kako god bilo, ovakvi slučajevi su, ipak, retkost.

"BIJE SAMO KAD POPIJE"

Za to da suprug nema nikavo pravo da je bije, izvesna Nišlijka je saznala tek na pragu 90. godine, kada su komšije prijavile njenog muža za nasilje u porodici. Žena je bila u šoku kada je čula da će on odgovarati i branila ga je rečima da "bije samo kad popije". U Centru za socijalni rad saznajemo da je agresivni deda pristao na meru lečenja od alkoholizma, pa više nema problema.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi