Penzije
Alo!/ Rajko Ristić
Penzije

Alo!/ Rajko Ristić

Penzije, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Momo Čolaković iz PUPS-a objašnjava da odluka o načinu usklađivanja penzija još nije doneta i da na tome trenutno rade ministarstva finansija i rada.

Pročitajte još:

 

- Savezi penzionera Vojvodine i Srbije dali su svoje predloge, takođe i Fiskalni savet - kaže on.

- Najbliži smo rešenju da se primanja najstarijih usklađuju spram troškova života i rasta BDP. I to bi, po mom mišljenju, bilo najbolje.

On objašnjava da ako, na primer, BDP bude 3,5 odsto, čekovi bi se usklađivali sa iznosom iznad dva procenta, tj. uvećali bi se za 1,5 odsto. Formula još nije utvrđena, ali smatra Čolaković, savezi penzionera bi tim povodom trebalo malo "da pritisnu nadležna ministarstva".

Penzioneri

Alo!/ Masanori Jošida

Penzioneri, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

- Ako bi penzije zavisile od inflacije i BDP, to bi u današnjoj situaciji moglo da bude oko pet procenata - kaže Čolaković. To znači da bi, prema trenutnim parametrima, iznos na čeku mogao da bude veći i do 2.000 dinara.

Pročitajte i ovo:

Dodatak na najniže penzije od pet odsto, koji je u novembru prošle godine počelo da prima više od 1,3 miliona penzionera u Srbiji, važiće i cele ove godine.

Na njega imaju pravo penzioneri čija primanja od decembra prošle godine zaključno sa novembrom 2019. iznose najviše 34.004 dinara. Povišica će se isplaćivati zaključno sa novembarskom penzijom.