Hans Lehner park, mesto gde je upucan Srbin
Google street view
Hans Lehner park, mesto gde je upucan Srbin

Google street view

Park, Foto: Google street view

Jedan od tih je da se na Božićnoj trpezi obavezno mora naći i prase pečeno na ražnju.

Pročitajte još:

Nabavka prasenceta ide relativno lako, ali kako, a naročito gde ga ispeći. Vlasnici kuća tu su u prednosti jer u garažama prave pecare na gas ili struju, a ponegde i na ugalj, naravno dok to komšijama Amerikancima ne zasmeta.

Kada se iz garaže vije dim to je već dobar razlog da revnosne komšije pozovu i vatrogasce. A u potezanju za gradske i ili državne paragrafe slavljenci često izvuku deblji kraj i vatra mora da se gasi, a sledi velika kazna.

A i vlasnicima stanova ne ponestaje ideja samo da se ispoštuje ova srpska tradicija. Sa elekričnim grejačima prasence, doduše manje, ispeče se i na terasi koja po pravilu treba da bude zaklonjena od komšijskih pogleda i podalje od komšija osetljivih na mirise.

Ipak, za prefinjene srpske ukuse, najlepše je prasence pečeno na drva ili na ugalj. Dani oko ovogodišnjeg Božića u najvećem „srpskom gradu“ u Americi - Čikagu, tradicionalno hladnom, bili su neubičajeno topli, proleće kao da je uranilo (najtoplije u poslednjih pola veka).

Prase na ražnju, prasetina, svinjetina, pečenje

Alo!/Vladimir Marković

Prase na ražnju, prasetina, svinjetina, pečenje, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Ali, samo što je presence počelo da cvrči na vatri, došla je policija sve sa rotacijom. Tačnije policajka. Počinje prava "paljba" raznih pitanja: Šta radiš? Da li smeš da pečeš u parku? Gde si kupio prase? Kojim povodom pečeš? Uz sleganja ramenima naš (ne)sretnik naumi da gasi vatru, svestan da se u Americi "nije igrati vatrom" i da bi dok trepne mogao da dobije kaznu u vrednosti pečenih prasića za sledećih dvadeset godina.

Tek tada "progovori" policajka na tečnom srpskom i otrkije da i njeni roditelji koji su doselili u Čikago iz Vojnića na Kordunu, za Božić peku prasence. Najavila je da će u sledećoj patroli da navrati na koji zalogaj namočen u svinjskoj masti. Preporučila je da po završetku posla dobro proveri da li je vatra potpuno ugašena!

Tako su Srbi, doseljenici u Ameriku, za Božić ipak našli način da nadmudre svoje domaćine.

 

Komentari (5)

Aleksandar

08.01.2019 13:47

Ma naravno i sa presencetom na ražnju policajka je takođe imala konverzaciju ali na Engleskom, jer prasence nije iz ovih krajeva.

S.

08.01.2019 20:07

@Aleksandar - Bitno da se ti podsmevaš....da imaš nekog u Americi bolje bi razumeo.

VladimirR

08.01.2019 15:53

Imaju Ameri po parkovima mesta za roštiljanje sa izgrađenim metalnim veoma funkcionalno napravljenim roštiljima. Samo je potrebno neku kintu platiti za korišćenje istog i voditi računa da sve protekne bez incidenta.

Dragoslav

08.01.2019 16:45

Znaci Srbi su gosti u Americi. Nadmudruju "domacine"? Kriju se od komsija "Amerikanaca"? Uzgred, pecara je postrojenje za proizvodnju "pecenje" rakije a ne prasica.

prcko

09.01.2019 10:41

moze dosta toga sto se tice obicaja ali peci prase na terasi da ljudima dimis u stanove ili u dvoristu gde komsiji ide direktno pod prozor, drugo je ako imas veliki komad zemlje pa dim ni ne dodje do komsije. brate dragi pored tolikih pecara, koj jos vrti prasad po urbanim delovima gradova i parkovima?