Ulica
Alo!/ Rajko Ristić
Ulica

Alo!/ Rajko Ristić

Ulica, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

- U maju i junu su ove životinje najaktivnije, jer je tad period njihovog parenja. Tih meseci možemo naleteti na onaj čuveni splet zmija, u kom se, u stvari, nalazi jedna ženka, a ostalo su mužjaci. Oplođava je onaj koji je najsposobniji. Ona zatim polaže jaja na skriveno mesto i odlazi, ne osvrćući se na potomke - rekao je Mihailo Stanković za agenciju RINA.

Pročitajte još:

 

Upravo zato što su ostavljeni bez majke, mladunčad zmija vrlo teško opstaje i preživljava.

- Kad se izlegnu, prepušteni su sami sebi, pa zato vrlo teško doživljavaju polnu zrelost. Opstaju samo oni najjači - kaže Mihailo, koji ističe da su u našoj zemlji najopasnije tri vrste zmija otrovnica, a to su poskok, šarka i šargan.

- Šarka je prisutna u Vojvodini i u ravnicama, poskok živi na brdovitim delovima, na nadmorskoj visini od 1.200 do 1.500 metara, a šargan je visokoplaninska vrsta i može se videti samo na vrhovima iznad 1.500 metara nadmorske visine - kaže Stanković i dodaje čiji je otrov najopasniji.

- Najjači otrov ima poskok. Zato prilikom šetnji kroz prirodu morate da se pazite i da vodite računa. Smrtnost od ujeda zmija u Srbiji je oko dva odsto, ali ukoliko ne dođe do smrtnog ishoda, onaj koga zmija ujede može imati zdravstvene posledice za celi život - ističe Nedić.

Pročitajte i ovo:

 

Proteklih nekoliko dana veterina Beograd imala je mnogo posla. Naime, uhvaćene su dve zmije na splavu u blizini Bulevara Nikole Tesle na Novom Beogradu, ali iz te službe navode da takav slučaj ne predstavlja nikakav izuzetak.

Direktor veterine Beograd Budimir Grubić bio je Gost emisije "Pitajte" na kanalu "Studio B", gde je objasnio da je ovakva situacija sasvim očekivana i da naši sugrađani nemaju nikakvog razloga za strah.

- Pre dve godine uhvaćeno je oko 85-86 zmija, a prošle godine oko 98-100. Počinje proleće pa je ovakava pojava sasvim normalna. U pitanju su bile ribarice, dve odrasle jedinke, fino uhranjeno i što je važno potpuno bezopasne. Naši sugrađani nemaju razloga da se plaše jer u Beogradu i njegovom širem okruženju ne postoje otrovne zmije. Uglavnom se sve plaše ljudi, pa beže od njih i ne ujedaju. Znam da se građani plaše zmija, ali nema prostora za takav strah - navodi Grubić za "Studio B".

On ističe da zmije generalno imaju sklonost da se spuste iz svog prirodnog staništa.

Prema rečima stručnjaka, na Dorćolu ima puno starih zgrada i glodara koji su ciljna grupa ovih zmija.

- Kada se smanji populacija glodara na njihovom staništu one prosto difunduju, kreću se ka gradu, pa smo prošle godine uhvatili dve zmije u ulici Starine Novaka, pronađene kraj automata za novac. Svi su se čudili, ali niko nije primetio da su izašle iz podruma gde je očigledno postojao dobar obrok za sve njih - objasnio je Grubić.