patrijarh Irinej
Alo! Marko Đoković
patrijarh Irinej

Alo! Marko Đoković

patrijarh Irinej, Foto: Alo! Marko Đoković

 

Patrijarh srpski Irinej služio je sredu svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Vavedenje Presvete Bogorodice na Senjaku, povodom slave te beogradske svetinje, a tu priliku iskoristio je da poruči svim ženama da je abortus jedan od najtežih grehova i ubistvo i da to nikako ne treba da čine! 

- Danas slavimo veliki praznik, praznik kada su roditelji presvete Bogorodice izvršili svoje obećanje, ispunili zavet dat Bogu. Dugo godina su oni živeli u nadi da će ih Gospod obradovati čedom, oni su mu se molili i čekali da im on ispuni želju jer se i onda, kao i danas, nemanje dece smatralo kod naroda kao neki znak da je Bog lišio blagoslova dotični par, pošto su deca najveći dar Božji - započeo je svoju besedu poglavar SPC.

- Može čovek danas nekim silama i da se popenje na Mesec ili ne znam na kakvu planetu, da izmisli bilo kakav aparat i može još mnogo što-šta da učini, ali da podari život, to je samo Gospod dao roditeljima, čime oni postaju saučesnici u daru Božjem, odnosno stvaranju novog života. Ovo treba da znaju svi roditelji, svaki čovek i svaka žena, da rađanjem dece postaju saučesnici Božji - besedio je patrijarh.

Naveo je potom da baš zbog svega ovog što je pomenuo ogroman greh čine oni koji „ne dozvoljavaju da ono što je Bog stvorio dođe na ovaj svet“.
- S ovog svetog mesta poručujem danas mnogim majkama koje čine veliki greh, najveće bezakonje, koje sprečavaju da ono što je Bog dao dođe na ovaj svet - abortus je ubistvo! Danas naši zakoni kažnjavaju one koji ubiju nekog, koji su zločinci, a svako ubistvo bez obzira na koji način je izvršeno, bilo abortusom ili nekako drugačije, opet je ubistvo živoga bića - poručio je Irinej i pozvao majke da se svaki put raduju novom životu.

Zapitao se on i šta bi se desilo da su abortuse vršile „naše majke iz prošlih vremena“.


- Šta bi bilo da su svodile svoj brak na nijedno, jedno ili dvoje dece. Bez kakvih ličnosti bismo mi danas ostali. Neki naši najveći umovi ovoga sveta rođeni su kao deseto, jedanaesto, dvanaesto dete. Naš veliki vojvoda Živojin Mišić bio je trinaesto dete svojih roditelja. A kako bi izgledala naša istorija da nije bilo Mišića i drugih velikih ličnosti našega naroda - upitao je Irinej. J. ĐONDOVIĆ