Patrijarh Pavle
Profimedia
Patrijarh Pavle

Profimedia

Patrijarh Pavle, Foto: Profimedia

Prema rečima našeg izvora, ta tema se nameće ovog proleća, budući da se ove godine navršava 10 godina od smrti omiljenog srpskog patrijarha, da je sve više isceljenja koja se dešavaju na njegovom grobu i, što je najvažnije, ovo je godina u kojoj SPC obeležava svoj najveći jubilej - 800 godina autokefalnosti.

Pročitajte još:

Verski analitičar Draško Đenović za „Alo!“ naglašava da se patrijarh Pavle u narodu odavno doživljava kao svetac, tako da bi eventualna kanonizacija bila samo formalnost.

- Dok je bio živ, u narodu je važio za hodajućeg sveca, vodio je maltene svetački život, na njegovom grobu dešavala su se čuda, odnosno isceljenja. Time su glavni uslovi za kanonizaciju ispunjeni. Do nje bez problema može doći ove, sledeće ili neke naredne godine, ali bi bilo lepo da to bude ove, jer je godina velikog jubileja - kaže on.

Sabor SPC

SPC

Sabor SPC, Foto: SPC

Protođakon Ljubomir Ranković, glavni urednik „Glasa Crkve“, takođe nema dilemu da je patrijarh Pavle odavno svetac za srpski narod, ali se pita da li smo mi njega dostojni i da li smo zaslužili da u naše vreme bude kanonizovan. Dodaje da njegovu veličinu neće ni povećati ni umanjiti to što će vladike možda ove godine izglasati predlog i proglasiti ga svetiteljem.

- Njegov značaj će, kako vreme bude prolazilo, biti sve veći. On je najveći kapital i blago srpske crkve i srpskog naroda. Crkva sa tim stvarima nikad nije žurila, ni Sveti vladika Nikolaj ni Sveti Sava nisu tako brzo kanonizovani, ali videćemo šta će biti na Saboru - navodi on.
Od predloga za kanonizaciju do odluke može proći i nekoliko godina. Kada se odluka donese, pripremaju se ikona svetitelja i svečana pesma, tropar. Svetac se proglašava na svečanoj liturgiji, koju služe članovi Sabora. Nakon kanonizacije, Crkva obaveštava ostale pravoslavne crkve i moli ih da tog sveca unesu u svoj kalendar.

Poslednja tri novoproglašena sveta mučenika su Grigorije Pećki, Vasilije Pekar iz Peći i mučenica Bosiljka Rajičić iz Pasjana kod Gnjilana.

Uslovi za kanonizaciju:

- Da od smrti prođe najmanje 10 godina.

- Da neko iz SPC predlog zvanično iznese pred Sabor.

- Da je ta osoba živela na glasu svetosti, da je iza nje ostalo sećanje, da je vodila čestit, pobožan život, da je svojim delovanjem bila „svedok vere“.

- Da mošti te osobe nisu istrulile.

- Da se na grobu dešavaju isceljenja.

- Da se sa tom osobom ne povezuju negativne konotacije.