Amfilohije i Irinej Bulovic
Tanjug Sava Radovanovic
Amfilohije i Irinej Bulovic

Tanjug Sava Radovanovic

Amfilohije i Irinej Bulovic , Foto: Tanjug Sava Radovanovic

Opšti utisak poznavalaca crkvinih prilika jeste da nakon dvonedeljnog zasedanja i većanja vrha SPC iz Beograda potpuno zadovoljni odlaze dvojica najvećih rivala među vladikama, predvodnici dva najveća tabora, odnosno dve struje u SPC, vladika Irinej Bulović i Amfilohije Radović... 

Po mnogima najzanimljiviji deo Sabora, koji se ticao kadrovskih promena, ostavljen je za veče pred završnu liturgiju, a rokade među vladikama, prema rečima upućenih u prilike u SPC, i više su nego interesantne. Najinteresantniji je svako odlazak zahumsko-hercegovačkog vladike Grigorija u Nemačku jer je postao episkop frankfurtski i sve Nemačke, u eparhiji koja je nekoliko puta veća i daleko značajnija od one koju je do sada vodio. Na njegovo mesto je izabran arhimandrit Dimitrije iz hercegovačkog manastira Duži, inače njegov čovek od poverenja.

Vikarne episkope dobili su i dvojica najuticajnijih vladika u okviru SPC, Amfilohije Radović i Irinej Bulović, čime je još jednom potvrđena njihova moć. Isihije, iguman manastira Kovilj, postao je vikar episkopa bačkog, sa titulom episkopa mohačkog, a jeromonah Metodije, sabrat Cetinjskog manastira, postao je vikar mitropolita crnogorsko-primorskog.

Novi članovi Sinoda SPC (crkvene vlade) postali su Irinej bački i Jovan šumadijski, koji će u narednom mandatu raditi pod predsedništvom patrijarha Irineja, zajedno sa dosadašnjim članovima Sinoda, mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem i vladikom valjevskim Milutinom. Sagovornik blizak vrhu SPC objasnio nam je šta tačno znače sve ove novine...

Sabor SPC

SPC

Sabor SPC, Foto: SPC

 - Ključni događaj je slanje Grigorija u Nemačku, u jednu od najvećih eparhija, u kojoj se obrće mnogo novca, to je za njega lično uspeh jer tamo ide iz male eparhije, u koju je postavio svog čoveka! Dobrovoljno se prijavio da ide nakon što su episkopi ustanovili da je u toj eparhiji trenutno potpuni haos i da stanje mora da sredi neko sposoban. Posle mu je, kako sam čuo, bilo malo žao, odnosno rastužio se jer je razmišljao kako će ubuduće bez majke, za koju je veoma vezan, prijatelja sa kojima je igrao fudbal i svega što je prethodnih godina sticao i gradio u Trebinju - počinje naš sagovornik, pa nastavlja:

- Nakon Sabora, razloga za slavlje imaju i Amfilohije, ali i Irinej bački. Amfilohije je na ovom saboru kadrovski značajno ojačao svoju struju u okviru Crkve ili, popularno rečeno, svoj klan. Bio je vidno zadovoljan nakon što se završila poslednja sednica i to nije skrivao. Trojica novih vladika koji su postavljeni su njegovi ljudi, naročito mu je važan Kiril, koji kao vladika odlazi u Buenos Ajres. Obradovalo ga je to što se njegov čovek odnosno Grigorije „ugurao“ u Nemačku, u eparhiju koju je do sada držao njegov glavni konkurent, vladika bački. Sa druge strane, vladika bački postao je član Sinoda, što je vrlo bitna stvar, dobio je vikara, ali i njemu blizak vladika Pahomije ostao je na mestu na kojem je bio, njegova smena, uprkos nekim malverzacijama sa kojima je bio povezivan, nije se čak ni pominjala na Saboru - kaže naš sagovornik.

I verski analitičar Draško Đenović za „Alo!“ ocenjuje Sabor kao anemičan i ističe da nije baš siguran koliko su vladike stvarno zadovoljne novom podelom karata.

- Sabor je bio grubo rečeno dosadan, nismo čuli stav Crkve o brojnim važnim pitanjima. Kada je reč o vladikama, nakon ovih kadrovskih promena, ko je namiren, a ko nije je teško reći, verovatno opet ima neko nezadovoljan i pitanje je ko je koliko zadovoljan ili su svi dobili po malo parče kolača. Patrijarh Irineja bačkog i Amfilohija dobro poznaje, ima 88 godina i ne želi da trpi sukobe, ali veliko je pitanje je šta će biti kada njega ne bude bilo - kaže analitičar.

Potvrđeno naše pisanje: Cecin pop postao vladika

Kako što je „Alo!“ najavljivao, arhimandrit Stefan Šarić, starešina Hrama Svetog Save na Vračaru, u javnosti poznatiji kao duhovnik folk zvezde Svetlane Cece Ražnatović, postao je vikarni episkop patrijarha srpskog, sa titulom episkopa remezijanskog. - Nije iznenađujuće to što je Stefan Šarić postao episkop, jer on je od svih kandidata za tu funkciju bio lični patrijarhov favorit - komentariše naš izvor. Šarić će, kako saznajemo, ostati na čelu Hrama Svetog Save.