Patrijarh Irinej
Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Tanjug/Sava Radovanović

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Od srede veče Irinej je počeo otežano da diše i da ima bolove u grudnom košu, koji su u toku noći postajali nesnosni.

Patrijarh Irinej

screenshoot/Youtube

Patrijarh Irinej, Foto: screenshoot/Youtube

Iz SPC su saopštili oko 11 časova da je opšte stanja srpskog patrijarha pogoršano i kompleksno.

- Uvidom u laboratorijske analize učinjene u toku prepodneva, lekarski konzilijum zaključio je da je to pogoršanje posledica kovida-19, i da je zdravstveno poglavara SPC „kompleksno, ali stabilno“ - stoji u saopštenju.

Crkveni velikodostojnici nisu krili da su veoma zabrinuti za život poglavara SPC, ali su ipak naglašavali da duboko veruju da će on ovu bitku dobiti.

Konzilijum: Patrijarh nije umro!

Tokom ovog dana proširila se vest da je patrijarh preminuo, a SPC odmah je to demantovala.

- Povodom lažnih vesti o navodnom upokojenju Njegove svetosti obaveštavamo javnost da je, prema zvaničnom izveštaju konzilijuma lekara koji se stara o zdravlju patrijarha, njegovo stanje neizmenjeno u odnosu na izveštaj koji smo jutros objavili - navodi se u saopštenju u kom se vernici pozivaju da se pomole za zdravlje patrijarha.

Vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha, danas nam je rekao da lekari konstantno prate njegovo stanje, rade neophodna ispitivanja, daju najbolju terapiju, ali da nam predstoje dani borbe i zabrinutosti prvenstveno zbog njegovih godina.

- Simptomi izazvani koronavirusom kod patrijarha, koji je 4. oktobra primljen u bolnicu, ispoljili su se dosta kasnije i naglo. Sada čekamo rezultate ispitivanja i zabrinuti smo, očekivali smo da će se stvari razvijati u drugom pravcu - rekao je vikarni episkop patrijarha Irineja.

Monasi i sveštenici u molitvi

Pošto je objavljena vest o pogoršanju zdravstvenog stanja patrijarha Irineja, monaštvo i sveštenstvo po hramovima i manastirima širom Srbije posvetilo se molitvama za njegovo ozdravljenje. Svi u SPC saglasni su da je, za razliku od mnogih koji su u strahu od korone odustajali od službi, Irinej sve vreme bio uz verni narod. On se, inače, opasnim virusom najverovatnije zarazio 1. novembra u Podgorici (gradu koji je po broju obolelih među najvećim žarištima u Evropi), kada je u hramu, kroz koji su defilovale hiljade ljudi, služio opelo na višečasovnoj sahrani mitropolita Amfilohija.

Patrijarh Irinej, koji je na Veliku Gospojinu napunio 90 godina, hospitalizovan je 4. novembra u večernjim satima u VMC Karaburma, nakon što je test u okviru redovne kontrole pokazao da je pozitivan na koronavirus. Tada nije imao nikakve simptome i tegobe, naprotiv, osećao se dobro. Tako je bilo i narednih dana. U prvu krizu upao je u subotu veče, kada su ispoljeni znaci pogoršanja srčane slabosti, nekoliko sati je bio kritično, ali lekari su uspeli da ga stabilizuju.

Pročitajte još:

Komentari (3)

strale

19.11.2020 22:32

Molimo se da on bude dobro svete tumane ce njemu da pomognu??

DEJAN

19.11.2020 23:26

DAJ GOSPODE BOZE DA SE IZVUCE IZ TE BOLESTI...

isajlo

20.11.2020 02:43

90g. malo li je....