SRBIJA SE OPRAŠTA OD IRINEJA Vernici plaču nad telom preminulog patrijarha, čekaju u redu da se oproste od upokojenog srpskog poglavara (FOTO/VIDEO)

Vernici se opraštaju od poglavara SPC

Patrijarh srpski Irinej (90) preminuo je u petak u 7.07 sati u Vojno-medicinskom centru Karaburma od korona virusa. 45. poglavar SPC biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save i on će biti prvi patrijarh koji će biti sahranjen u ovoj svetinji. U Srbiji je od juče, 20. novembra proglašena trodnevna žalost

Telo preminulog patrijarha Irineja je uneto u Sabornu crkvu danas i izloženo za vreme liturgije povodom slave te crkve, nakon čega je održan kratak pomen, a onda je telo trebalo da bude preneto u Hram Svetog Save.

11:59 U Hramu je na postament od cveća položen kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha Irineja

Zbog poštovanja epidemioloških mera, malo ljudi je unutar svetinje, a uskoro će početi služenje malog pomena. Vernici plaču nad telom preminulog patrijarha, čekaju u redu da se oproste od upokojenog srpskog poglavara.

11:50 Telo upokojenog patrijarha je uneto u Hram Svetog Save

Sanduk će biti položen na postament koji je obložen cvećem, a pred njim će stajati Jevanđelje.

11:16 Gardisti Vojske Srbije prenose telo u Hram Svetog Save

Telo patrijatrha Irineja su iz Saborne crkve izneli gardisti i ono, uz pratnju policije i vojske, kreće ka Hramu Svetog Save.

10:55 Opelo je završeno

Telo patrijarha će uskoro biti preneto iz Saborne crkve u Hram Svetog Save gde će sutra biti sahranjen.

10:17 U Sabornoj crkvi izlomljen i kolač

U Sabornoj crkvi je izlomljen i kolač, budući da je danas praznik Svetog Arhangela Mihaila. Liturgija i dalje traje, a očekuje se da oko 11:30 povorka sa sandukom krene put Hrama Svetog Save.

9:56 Vernici se opraštaju od patrijarha Irineja

Sve je više građana Srbije koji dolaze da odaju poslednju poštu patrijarhu srpskom Irineju.

9:28 Čita se Jevanđalje

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej, Foto: Nenad Vujanović

09:15 Liturgiju služi Hrizostom

Kovčeg sa telom patrijarha srpskog Irineja nalazi se u sredini hrama i potpuno je zatvoren, a u delu glave i grudi prekriven je staklom.

Liturgiju služi vladika dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje vladika šumadijskog Jovana, kruševačkog Davida i niškog ARSENIJA. Vernici su mogli da odaju poštu patrijarhu.

Kovčeg u kojem se nalaze zemni ostaci upokojenog patrijarha je otvoren nakon unošenja u Sabornu crkvu.

08:48 Litugiju će služiti vladika dabrobosanski Hrizostom

Litugiju služiti vladika dabrobosanski Hrizostom, koji će, kao najstariji episkop, predsesedavati Svetom sinodu SPC do izbora novog patrijarha.

08:27 Špalir Garde ispred Patrijaršije

Zemni ostaci patrijarha Irineja stigli su ispred zgrade Patrijaršije, odakle će biti preneti u Sabornu crkvu.

08:10 Ispred Saborne crkve i zgrade Patrijaršije trenutno je Garda Vojske Srbije

Pripadnici Garde Vojske Srbije postrojeni su u počasni špalir, kako bi ispratili telo patrijarha u Sabornu crkvu.

Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti oko 11.30 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, rekao je sveštenik Dragan Šovljanski.

"Za 12.30 zakazan je pomen u hramu Svetog Save nad telom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštenici će čitati Sveta Jevanđelja nad odrom", rekao je Šovljanski.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 časova i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

Šovljanski je napomenuo da u skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

"Narod će moći da uđe na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđe na nekoliko metara od tela, da se pokloni i ponovo da izađe napolje", napomenuo je sveštenik.

BONUS VIDEO: Građani pale sveće u Sabornoj crkvi nakon smrti patrijarha Irineja

Pozvao je sve vernike da nose maske, da se ne zadržavaju previše i ne prave gužve. Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi