Patrijarh Irinej
Tanjug
Patrijarh Irinej

Tanjug

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug

Patrijarh Irinej biće sahranjen sutra u Hramu Svetog Save, na praznik Svetog Nektarija Eginskog.Sveta zaupokojena liturgija počeće u 9 sati, služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha. Liturgiju će služiti mitropolit Hrizostom sa svim arhijerejima koji budu prisutni, kao i sveštenstvom.

Opelo će početi u 11 sati. Posle opela besediće protejerej Petar Lukić u ime beogradskih sveštenika, mitropolit Hrizostom, zatim i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Sveštenik iz Valjeva Nenad Andrić napisao je na svom Fejsbuk profilu da je sutra praznik Sv. Nektarija Eginskog, kao i da je taj praznik patrijarh Irinej veoma voleo.

- Naš Patrijarh Irinej je voleo Sv. Nektarija puno i eto na njegov praznik se sahranjuje, verujem Svetac će ga čekati sa Sv. Savom na Nebu Božijem. Da voli Sv. Nektarija veoma, Patrijarh mi je rekao kada je pročitao moju knjigu o sv. Nektariju, za koju mi je uvek dao blagoslov i usmeni i pismeni da u Beogradu održavam predstavljanja (promocije) knjige o Eginskom Čudotvorcu. Carstvo mu Nebesko - dodao je Andrić.

Sveti Nektarije Eginski čudotvorac je grčki monah koji je bio nastojnik manastira na ostrvu Egina pored Atine. Živeo je polovinom 19. veka a preminuo 1920. godine. Mole mu se posebno bolesnici koji boluju od kancera, raka i malignih bolesti. Svi vernici odlaze kod njegovih svetih moštiju u crkvu na ostrvu Egini, u manastire koji imaju česticu Svetog Nektarije Eginskog (deo svetih moštiju) ili se celivaju njegove ikone, pomazuje se osvećenim uljem Svetog Nektarija Eginskog i svaki dan se čita Akatist i molitva Svetom Nekatriju Eginskom za isceljenje. Kada god vernik želi da uputi snažnu molitvu za svoj problem, želju, bolest, on se čitanjem akatista obraća svetitelju da ga on zastupa kod Gospoda Boga i da svojom zaslugom na nebu koju ima, pomogne molitveniku.

Pročitajte još: